Mısır’da Gazze Planı Üzerine Müzakereler Başlıyor
Yarın, Gazze Şeridi’nde kalıcı barışın sağlanmasına yönelik olan Gazze Planı için dolaylı müzakerelere Mısır’da başlanacak. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, müzakerelere katılacak İsrail heyetinin Mısır’a hareket etmesi için gereken talimatı verdi.
Dolaylı Müzakerelerin Detayları
Hamas ile İsrail arasındaki çatışmaların sona erdirilmesi ve Gazze’de kalıcı bir barışın tesis edilmesine yönelik olarak gerçekleştirilecek bu müzakereler, Mısır’ın Şarm el-Şeyh şehrinde düzenlenecek. İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer liderliğindeki heyetin, yarın yola çıkacağı duyuruldu.
Müzakerelere ABD’den de önemli isimler katılacak. ABD Başkanı Trump’ın damadı Jared Kushner ve Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un da yer alacağı bu görüşmelerde, Hamas cephesini ise Gazze lideri Halil el-Hayya’nın temsil etmesi bekleniyor.
Hamas’ın Beklentileri ve Öncelikleri
Hamas, Donald Trump’ın önermiş olduğu Gazze Planı çerçevesinde özellikle esir değişimini kabul ettiğini belirterek, bazı unsurlar üzerinde müzakereler yapma ihtiyacı duyduğunu ifade etti. Bu bağlamda, İsrail’in saldırılarını durdurup durmayacağı, Gazze Şeridi’ndeki askeri varlığının nasıl düzenleneceği ve Hamas’ın silahsızlandırılması konuları gibi önemli başlıkların müzakerelere dahil edilmesi bekleniyor.
Bu müzakerelerin sonucunda taraflar arasındaki gerginliklerin ne derece azalacağı merakla bekleniyor.