DİSİDER Başkanı’ndan Ortadoğu Üzerine Açıklamalar
Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DİSİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Şeyhmus Akbaş, son dönemlerde Ortadoğu’daki artan gerilim ve İsrail’in İran’a yönelik askeri saldırılarını kaygı verici bir şekilde izlediklerini ifade etti.
Gerilimin Sebepleri ve Çatışmanın Etkileri
DİSİDER Başkanı Akbaş, İsrail’in İran’a başlattığı saldırılarla ilgili görüşlerini aktardı. Akbaş, bölgedeki yeniden yükselen gerilimin yalnızca İran için değil, tüm Ortadoğu için ciddi tehditler barındırdığını vurguladı. Bu bağlamda, “İsrail’in bu saldırgan tutumu, bölgedeki büyük bir krizin kapılarını aralamaktadır” dedi. Ayrıca, İran’ın karşılık vermesinin, siyasi ve insani açıdan telafisi zor çatışmalara yol açma potansiyeli taşıdığına dikkat çekti.
Sağduyuya Çağrı
Akbaş, dünyamızın ve bölgemizin tekrar bir ateş çemberine girmemesi için bütün aktörlerin sağduyuyla hareket etmelerinin kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. İsrail’in yıllardır sürdürdüğü işgalci ve saldırgan stratejilerinin uluslararası hukuk normlarıyla karşılaşması gerektiğini belirten Akbaş, bu yaklaşımın artık sona ermesi gerektiğini ifade etti. İran’ın ise nükleer konular ve bölgesel gerilimleri artıracak politikaları bir kenara bırakarak, kendi halkının ve bölgedeki ülkelerin güvenliğini önceliklendirmesi gerektiğini vurguladı. Akbaş, böyle bir tavrın tüm Ortadoğu için barış ve istikrarın yolu olacağını belirtti.
ABD’nin Rolü ve Yeni Bir Küresel Anlayış
Öte yandan, Amerika Birleşik Devletleri’nin müdahaleci politikalarının durması gerektiğini söyleyen Akbaş, dünyada güç ve vesayetten ziyade adalet ve hukuka dayalı yeni bir anlayışa ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Akbaş, “Bugün atılan her füze, gelecekteki nesillerde telafisi mümkün olmayan yaralar açacaktır. Kalıcı barış, sürdürülebilir ekonomik gelişim ve halkların refahı ancak diplomasinin hakim olduğu bir Ortadoğu ile gerçekleşebilir” dedi. Tüm tarafları sağduyuya ve uluslararası toplumu ise bu yangını büyümeden önlemek için adil ve sorumlu bir yaklaşım sergilemeye davet etti.