Afyonkarahisar’da Solak Kardeşler, Üç Kuşaktır Demircilik Geleneğini Yaşatıyor

Afyonkarahisar’da Solak Kardeşler, üç kuşaktır demircilik yaparak yok olmaya yüz tutmuş bu zanaatı yaşatıyor. Niyazi (57) ve Ahmet Solak (54), geleneksel yöntemlerle çalışarak, dededen toruna aktardıkları mesleği sürdürmenin mücadelesini veriyor.

Afyonkarahisar'da Solak Kardeşler, üç kuşaktır demircilik yaparak yok olmaya yüz

Solak Kardeşler: Demircilik Sanatının Son Temsilcileri

Afyonkarahisar’da, üç nesildir demircilik yapan Solak Kardeşler, geleneksel mesleğin son örneklerinden birini temsil ediyor. Dedelerinden devraldıkları bu sanatı yaşatmak için yıllardır çekiçle demire şekil veren iki kardeş, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan zanaatlarını yaygınlaştırma çabası veriyor.

Geleneksel Yöntemler Unutuluyor

Modern teknolojinin ilerlemesi ve sanayi üretiminin artmasıyla birlikte geleneksel demircilik yöntemleri, zamanla unutulmaya yüz tutuyor. Ancak Solak Kardeşler, karşılaştıkları tüm zorluklara rağmen, demircilik sanatını sürdürmek ve yaşatmak için mücadele ediyor. Şekil verdikleri her eserde, el emeği ve geçmişten gelen tecrübelerini yansıtan ustalar, bu sanatın değerini korumak için çaba harcıyor.

Kardeşlerden Niyazi Solak, 6 yaşından bu yana demircilik ile uğraştığını ifade ederek, “Biz sağlığımız elverdiği sürece bu mesleği yapmaya devam edeceğiz. Bu, hakiki bir zanaat. El becerisinin en önemli yeridir.” diyerek bu sanatı sürdürmenin önemine vurgu yaptı. Ayrıca, geçmişe dair birçok tarihi eserin demir aksesuarlarını yaptıklarını ve çocuklarının bu mesleğe ilgi göstermediğini belirtti. Şu an 57 yaşında olan Niyazi, “Bu meslek oldukça yorucu ama spor gibi.” dedi.

Dededen Toruna Uzanan Bir Meslek

54 yaşındaki Ahmet Solak ise bu zanaatı dededen toruna aktarmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. 1971 doğumlu olan Ahmet, abisiyle birlikte demircilik yapmanın gururunu taşıdığını belirterek, “Son nesil olarak bu mesleği sürdürmeye çalışıyoruz. Yaptığımız ürünler genellikle eski geleneklere dayanıyor. Kapı demirleri, kargaburnu tokası gibi birçok eşya üretimi yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

Bu kadim zanaat, Solak Kardeşler sayesinde yaşatılmaya devam ediyor ve gelecek nesillere aktarılması için çaba sarf ediliyor. Unutulmaya yüz tutmuş bu mesleğin son temsilcileri, hem geçmişi yaşatmak hem de zanaatkarlığın değerini korumak adına özveriyle çalışmaya devam ediyor.