Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gençler ve Kadınlar Arasında Tütün Kullanımındaki Artış Endişe Verici!

Dahiliye Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, gençler ve kadınlar arasında e-sigara ve nargile kullanımının arttığını belirtti. Tütün ürünleri, çevresel zarardan dolayı da tehlikeli; her yıl 8 milyon kişi sigara yüzünden hayatını kaybediyor. Farkındalık artırılmalı.

Dahiliye Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, gençler ve kadınlar arasında

Tütün Kullanımındaki Artışa Dikkat! Dr. M. Emin Dinççağ Açıklıyor

Dahiliye uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, sigara içimindeki genel azalmalara rağmen, gençler ve kadınlar arasında tütün ürünlerinin ve nikotinin kullanımında gözlemlenen artışa dikkat çekti. Dr. Dinççağ, özellikle e-sigara ile nargile kullanımının ciddi bir şekilde denetimsiz hale geldiğini belirtti. “Nargile ve e-sigara, geleneksel sigaradan daha fazla zarar verebilir. Aromalı ve çekici hale getirilmiş bu ürünlerin ardında yatan tehlikeleri ortaya koymalıyız. Toplumun bu konuda bilinçlenmesi ve farkındalık kazanması için sorumluluğumuz var” ifadesini kullandı.

Dünya Sigarasız Günü’nde Önemli Mesajlar

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 1987’den beri kutlanan Dünya Sigarasız Günü’nün bu yılki temasının “Tütün üreticilerinin taktiklerini ve sigara için cazip olan unsurları ifşa etmek” olduğunu vurgulayan Dr. Dinççağ, “Tütün şirketleri, gençleri yanıltacak cazip tatlar ile sigara kullanımını teşvik ediyorlar. Bu amaçla geliştirdikleri yanıltıcı yöntemleri toplumla paylaşmak ve insanları uyarmak istiyoruz” şeklinde konuştu. Ayrıca sigara üretiminde çevresel etkilerin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Dinççağ, “Yılda 600 bin ağaç kesilmektedir, 84 milyon ton karbondioksit salınımı gerçekleşiyor ve 22 milyon ton su tüketiliyor” bilgisini paylaştı. Her yıl yaklaşık 8 milyon insanın sigara nedeniyle hayatını kaybettiğini ve bunun 7 milyonunun aktif kullanıcı, 1 milyonunun ise pasif içici olduğunu belirtti.

Sigaradan Kaynaklanan Ekonomik Kayıplar

Dr. Dinççağ, “Sigara içmeyen bireyler, içenlere nazaran ortalama 10 yıl daha uzun bir ömre sahiplerdir. Sigara içenler arasında kalp damar hastalıklarından %15, kanserden %24 ve solunum yolu hastalıklarından %45 ölüm riski bulunmaktadır. Tütün endüstrisi, her yıl sigara tüketimini artırmak amacıyla 8 milyar dolar reklam harcaması yapıyor. Sigara yüzünden yıllık ekonomik kayıp, sağlık giderleriyle birlikte 1.4 trilyon dolara ulaşmaktadır. E-sigara kullanıcıları da hızla artmakta; özellikle okul çağındaki çocuklar üzerinde ciddi sağlık tehditleri yaratmaktadır. Bu bağlamda farkındalık çalışmalarını artırmalıyız” dedi.