Fethiye’de Yabancıların Türkçe Öğrenme İhtiyacı
Fethiye’de yaşayan ve çoğunluğu Türk erkekleriyle evli olan yerleşik yabancı uyruklular, Fethiye Halk Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen Türkçe kurslarına katılıyor.
Katılımcılar arasında büyük ölçüde İngilizler bulunurken, Beyaz Rusya, Endonezya, Kazakistan, Almanya, Ukrayna, ABD, İran, İngiltere, Sırbistan, Ürdün, Estonya ve Cezayir gibi ülkelerden toplam 209 yabancı, A1, A2 ve daha üst düzey olan B1 seviyesindeki Türkçe kurslarına kayıt yaptırdı. Kurslar tamamlandığında katılımcılara sertifikalar verilecek.
Türkçe Eğitiminde Ayrıntılar
Almanca ve Türkçe eğitim veren Levent Akgün, kursiyerlere haftada iki gün 4 saat dil eğitimi sunmaktadır. Bu süreçte, katılımcılar hem Türkçe konuşma pratiği yaparken hem de yazma ile okuma becerilerini geliştiriyor. Kursiyerlerin yaklaşık 3 ay içerisinde temel düzeyde Türkçe konuşabilir hale gelmeleri hedefleniyor. Haziran ayı sonunda gerçekleştirilecek olan sınavlarda başarılı olan kişiler sertifika almaya hak kazanacak.
Günlük Yaşamda Türkçe’nin Önemi
Levent Akgün, Türkçe öğreniminin yerleşik yabancıların günlük yaşantısını kolaylaştırdığını belirtti. Her geçen yıl artan talebe yanıt veren Akgün, “Yaklaşık 10 yıldır yerleşik yabancılara Türkçe öğretiyoruz. Bu kurs düzeyinde 9 farklı ülkeden 30 katılımcı var. Yılda ortalama 300 kişiye Türkçe öğretiyoruz ve başarılı olanların belgeleri, e-devlet üzerinden kendilerine ulaştırılıyor” açıklamalarında bulundu.
Kursların Faydaları
Rus uyruklu Olga Lepeskhina, Türk eşi sayesinde Türkçe öğrenmeye karar verdiğini ifade ederek, “Eşim ve komşularımla iletişim kurmak için bu kursa katıldım. Fethiye’de yaşıyorum, dolayısıyla Türkçe bilmek benim için önemli” dedi.
Endonezyalı Sushi Rahayu ise Türk eşine sevgisini dile getirerek, “Türkçe öğrenmek zor ama çok keyifli. Akrabalarımla rahat bir şekilde konuşabilmek için bu kursa katıldım” şeklinde konuştu.
Rusya’dan gelen Svetlana Erden, üç yıl önce Türkiye’ye geldiğini belirterek, “Türk arkadaşlarımla daha iyi anlamak için Türkçe öğreniyorum. Bu güzel ülkeyi çok seviyorum” dedi.
Olga Pradznichnykh, “Yaşadığım ülkenin dilini öğrenmek benim için çok kıymetli. Uzun yıllar Türkiye’de yaşama hayalim var” diyerek hislerini dile getirdi.
Fethiye’deki bu eğitimler, yerleşik yabancıların sosyal yaşamlarına katkı sağlamakta ve Türkçe dilini öğrenmelerini kolaylaştırmaktadır.