Hendek’te Kahverengi Kokarca ile Mücadele Başladı
Bu sene fındık dahil birçok tarımsal ürüne büyük zarar veren ve çiftçiler için endişe kaynağı olan kahverengi kokarca böceğine karşı Sakarya’nın Hendek bölgesindeki yüksek alanlarda evlerin ilaçlama işlemlerine başlandı.
Kökeni Çin, Japonya ve Tayvan olan istilacı kahverengi kokarca böceği, Amerika ve ardından tüm Avrupa’ya yayıldı. 2017 yılında ise Türkiye’nin Artvin ve İstanbul illerinde ilk kez görüldü. Şu anda ülke genelinde 17 ilde varlığı devam eden bu zararlı, yaydığı özel koku sayesinde etrafındaki türleri kendine çekerek çoğalabiliyor. Kahverengi kokarca, fındık başta olmak üzere pek çok bitki türüne ciddi zararlar verirken, bu durum verim ve kalite kayıplarına yol açıyor. Üreticilerin kabusu haline gelen bu böceğin popülasyonunu düşürmek adına samuray arıcıları bile yeterli olmuyor. Yakın zamanda don olayının etkilediği fındıkta, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte böceğin yeniden arttığı kaydedildi. Bu bağlamda, tarım ürünlerinin verimini korumak ve zararlılarla mücadele etmek amacıyla Hendek İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, ilçenin genelinde özellikle kırsal kesim ve köylerde ilaçlama faaliyetleri yürütüyor. Koruyucu kıyafet, maske ve eldiven giyen ekipler, evlerin ve yapıların her nook’unda ilaçlama yapıyor.
İlaçlama Çalışmaları Aralıksız Devam Ediyor
Hendek İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Ziraat Yüksek Mühendisi Adem Baş, bu konuda şu bilgileri aktardı: “Birçok mahallede sorun olan kahverengi kokarca böceğine karşı ilaçlama çalışması başlattık. İlaçlama sezonu bitmek üzere ancak Dikmen Mahallesi’nin yüksek konumundan dolayı burası ilaçlamaya uygun bulundu ve çalışmalara başladık. Özellikle kapalı, terkedilmiş alanlar ve böceğin barınabileceği harabe yapılar için ilacımızı uygulayacağız. Sonuç olarak, bu çalışmaların faydasını göreceğimize inanıyoruz.”