Sivas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Vakalarında Artış, Tedavi Altındaki Bir Kişi Hayatını Kaybetti

Sivas’ta bu yıl Nisan’dan itibaren 8 kişiye Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) tanısı kondu. Prof. Dr. Nazif Elaldı, riskli kene vakalarının arttığını belirtirken, tedavi edilen hastalardan birinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Erken teşhis ve korunma yöntemleri kritik öneme sahip.

Sivas'ta bu yıl Nisan'dan itibaren 8 kişiye Kırım Kongo Kanamalı

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Tehlikesine Dikkat!

Sivas’ta, bu yıl Nisan ayından bu yana Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) teşhisi konulan 8 kişi bulunuyor. Bu hastalığın tedavi sürecinde yer alan bir kişi ise maalesef yaşamını yitirdi.

Kenelerle İlişkili Hastalık Riski Artıyor

Türkiye genelindeki artan hava sıcaklıkları, özellikle Sivas, Tokat, Amasya, Erzincan, Gümüşhane, Giresun ve Yozgat gibi illerde kene vakalarında patlamaya neden oldu. Bu durum, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı riskini de artırıyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, bölgede yaygın olan Hyalomma marginatum türü kenelerin KKKA virüsünü taşıdığını belirtti. Prof. Dr. Elaldı, kenelerin yalnızca KKKA değil, aynı zamanda Lyme hastalığı, Riketsiya enfeksiyonları gibi 200’den fazla hastalığı da insanlara bulaştırabileceğini ifade etti.

Korunma Yöntemleri ve Önlemler

Prof. Dr. Elaldı, kene ısırıklarına karşı korunmak için öncelikle kene yoğunluğu olan kırsal alanlardan uzak durulmasının en etkili yöntem olduğunu vurguladı. Eğer bu alanlara gidilmesi gerekiyorsa, açık renkli giysilerin tercih edilmesi ve elbiselerin yüzeyleri sıkça kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. Kene tutunması durumunda, deriye doğrudan temas etmeksizin en yakın noktadan dikkatlice çıkarılması gerektiğini de açıkladı. Ayrıca, çıkarılan kenelerin bir canlıya yapışmasını önlemek için doğaya bırakılmaması gerektiği konusunda uyardı.

KKKA’nın Belirtileri ve Erken Teşhis Önemi

KKKA belirtilerinin erken teşhisinin hayati önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Elaldı, hastalığın kene ısırığından 1 ila 3 gün sonra halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, ateş gibi semptomlarla kendini gösterdiğini aktardı. Bu belirtiler arasında bulantı, kusma ve iç kanama gibi ciddi semptomların da yer alabileceğini ekledi. Sivas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, KKKA’nın tanı ve tedavisinde uzman kadrosu ile önemli bir merkez konumundadır. Sağlık Bakanlığı KKKA Bilimsel Komitesi tarafından belirlenen yöntemler doğrultusunda tanı konulmaktadır.