Tarih araştırmacısı Nurhan Çetinkaya, Katolik dünyanın yeni ruhani lideri olan Papa 14. Leo’nun Kayserili olduğuna ve bunun kendisiyle akraba olduğu kanaatinde olduğunu duyurdu. Çetinkaya, “Bütün dünyaya hayırlı olsun Fransız Francis Parses Prebis, yani Faruk Parsehyan Pars. Ailesi Kayseri’den Amerika’ya göç etmiş, orada din eğitimi aldıktan sonra Vatikan’a giderek Papa oldu. Annemin dayısı aracılığıyla akrabamızdır. Dünyamız için hayırlı olsun’’ şeklinde paylaşımda bulundu.
İstanbul Beyoğlu’nda yaşayan ve 57 yaşında olan Ermeni kökenli tarihçi Nurhan Çetinkaya, İstanbul Üniversitesi’nde okurken Osmanlı ve Ermeni tarihine dair çalışmalar yapıyor. 1900’lü yıllarda göç eden akrabalarını bulmak amacıyla yola çıkan Çetinkaya, bazı akrabalarına ulaştığını açıklarken, bazıları hakkında isim değişikliği iddialarında bulundu. Çetinkaya’nın son açıklamaları, Papa 14. Leo’nun Kayseri kökenli olup kendisiyle akraba olduğu yönünde. Bu bilgileri sosyal medyada paylaşan Çetinkaya, “Ataları Kayseri’den ABD’ye gitmiş ve orada dini eğitim alarak Vatikan’a ulaşmış, şimdi de Papa olarak görev satıyor. Annemin dayısı aracılığıyla akrabamızdır” dedi.
Çetinkaya, Papa’nın kökenlerinin Kayseri’ye dayandığı iddiasında bulunarak şu ifadelere yer verdi: “Ermeni kökenli bir Türk vatandaşıyım. Benim ailem bu toprakların evlatları. Osmanlı ve Ermeni tarihine dair araştırmalar yapıyorum. 1900 ve 1915 yılları arasında birçok Ermeni ya bu topraklardan göç etti ya da kayboldu. Büyük anneannemin kardeşi Setrak Parsehyan, o dönemde Kayseri’den Arjantin’e göç etti; bugünkü Papa Faruk Parsehyan’ın çocukları üzerinde çalışmalar yaparken, benim din adamı olduğuna dair bilgiler geldi. Elimdeki verilere göre Papa’nın kökleri Kayseri’ye dayanıyor.”
Kayseri’den bir Asadur Sarafyan örneğini veren Çetinkaya, “ABD’deki isim değişikliğinden mütevellit din adamı olarak yükselebilen pek çok kişi var. Buradan yola çıkarak, Papa’nın akrabamız olduğu ve Kayserili olduğunu düşünüyoruz. Kendisine bir mektup yazıp aile ağacımızı iletip, tanışmak istiyorum. Cevap gelirse, bu mektubu Papalık için uluslararası bir tema ile desteklemek üzere gereken süreçleri başlatmayı düşünüyorum” dedi.
“Belki onun yanıtına göre, Papa’nın Kayseri’ye getirilip burada dua ettirilmesi mümkün olabilir” diyen Çetinkaya, tarihini araştırmanın önemine vurgu yaptı ve bu konuda inandığını belirtti. “Ben tarihimi araştırıyor, tarihi yalnızca yazılanlar değil, yaşananlar üzerinden anlatmaya çalışıyorum. Bu aile bağını duyurmak beni sevindiriyor, sosyal medyadan gelen tepkiler karşısında sadece doğru bildiğimi yapmalıyım. Eğer bilgilerimde hata varsa önemli değil, karşılığında saygı göstermek gerek” ifadelerini kullandı.
Çetinkaya, bu konuyla ilgili olarak Kayseri’deki yetkililerle bir görüşmesi olmadığını dile getirerek, ” çalışmalarımı devam ettireceğim. Ermenistan’da birçok proje yürütüyorum. Papaya bir tebrik mektubu göndereceğim ve aile bağımızı ifade edeceğim. Kimseyle görüşmem olmadı ama tarihsel veriler anlamında kendime güveniyorum” şeklinde konuştu.