Aydın’da Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) çerçevesinde, tarımda verimliliği artırmak amacıyla fide, fidan ve tohum dağıtımı gerçekleştirildi. Proje kapsamında, 808 üreticiye çeşitli yardımlar sunuluyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan TAKE Projesi, Aydın’daki çiftçilere yönelik olarak fide, fidan ve tohum dağıtımını içeriyor. Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Bakanlıkça onaylanan altı farklı proje ile birlikte, çiftçilere toplamda 15 bin Gemlik Zeytin fidanı, 60 bin Kardoula ve Makedon çeşit turşuluk biber fidesi, 6 bin 450 kg ayçiçeği tohumu, 10 bin 450 kg sorgum-sudan otu melezi tohumu ve 357 bin 143 adet geççi domates fidesi verildi. Ayrıca Efeler ilçesinde 50 dekarlık alanda Şevketi Bostan Üretimini Yaygınlaştırma Projesi’nin de uygulanacağı belirtildi.
Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Tarım ve Orman Bakanlığınca ülke genelinde kullanılmayan ya da nadasa terk edilmiş tarım arazilerinde, uygun üretim teknikleri ile bitkisel üretimi artırmak amacıyla 2021 yılından bu yana Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi sürdürülmektedir. Bu projeyle beraber, arazilerin stratejik ürünlerin üretiminde kullanılmasını sağlamak için uygun ekim yöntemleri ve münavebe planları uygulamaktadır. İklim değişikliği ve tarımsal kuraklık göz önünde bulundurularak, verimli ve yüksek katma değerli bitki türlerinin üretimi hedeflenmektedir. Ayrıca, bu projeler aracılığıyla birim alandan alınan verimin artırılması, Aydın’ın tarımsal üretim kapasitesinin ve çeşitliliğinin yükseltilmesi amaçlanmaktadır. 2024 yılına kadar ilde yine benzer içerikte altı TAKE projesi planlanmaktadır” denildi.
Fide, fidan ve tohum dağıtım etkinliğine, Aydın Valisi Yakup Canbolat, Vali Yardımcısı Mehmet Yüce, Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr. Veysi Yurtkulu, İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Altıntaş, Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu ve çeşitli üreticilerin katılımı sağlandı.