Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TCMB Başkanı Fatih Karahan: “Sıkı Para Politikamız Enflasyon Düşene Dek Devam Edecek”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, sıkı para politikalarının enflasyon düşüşü ve fiyat istikrarı için devam edeceğini belirtti. Dezenflasyon sürecine katkı sağlamak amacıyla çeşitli düzenlemeler yapıldığını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, sıkı para politikalarının

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, sıkı para politikası duruşlarının enflasyonda kalıcı bir azalma ve fiyat istikrarı sağlanana dek devam edeceğini belirtti. Karahan, fiyat istikrarının sürdürülebilir ekonomik büyüme ve toplumsal refahın artışı için ön koşul teşkil ettiğini ifade etti. TCMB’nin dezenflasyon sürecini destekleyeceği ve enflasyon oranını belirlenen ara hedeflere uygun bir şekilde indirmek için kararlılıkla çalışacaklarını açıkladı.

Karahan, Boğaziçi Üniversitesi’nin “Belirsizlik Çağında Finansal Dönüşüm” temasıyla düzenlediği Finans Zirvesi 2025’te, “Türkiye Ekonomisinde Para Politikası ve Enflasyon Görünümü” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Küresel ticaret politikalarındaki gelişmelerin, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde belirsizlikleri artırdığını vurguladı. 2024 yılından bu yana devam eden dezenflasyon sürecinin enflasyon oranında bir düşüş sağladığını belirten Karahan, hizmet sektöründeki enflasyonun gerilediğini ve mal enflasyonunun da düşük seviyelerde seyretmeye devam ettiğini açıkladı.

Küresel belirsizliklerin gelişmekte olan ülkelerde daha derin etkiler yarattığına dikkat çeken Karahan, bu durumun ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyerek yatırımları ertelemeye ve tüketimi daralmaya sevk ettiğini belirtti. Gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının çeşitli para politikası araçlarını kullanmaya yöneldiğini kaydeden Karahan, Merkez Bankası’nın da politika faizini makroihtiyati önlemlerle desteklemeyi amaçladığını ifade etti.

İçinde bulunduğumuz dönemde, Türk lirası cinsinden mevduat artış gösterdiğini kaydeden Karahan, KKM (Kur Korumalı Mevduat) hesaplarından dövize geçiş oranının son 12 ayda yüzde 14,5 olarak gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca, son dönemlerde yaşanan döviz talebinin büyük çoğunluğunun yurt dışı kaynaklı olduğunu vurguladı.

Gıda fiyatları üzerinde gözlemlenen yıllık düşüş eğilimine de vurgu yapan Karahan, bu durumun maliyet kaynaklı baskıların hafiflediğini gösterdiğini belirtti. Son olarak, para politikalarındaki sıkı ve kararlı duruşun devam edeceğini yineleyerek, enflasyon beklentilerini dikkate alarak ihtiyaç duyulan önlemleri almaya devam edeceklerini açıkladı.