Gaziantep’te, kalaycılık mesleğinin 3. kuşak temsilcileri olan çift yumurta ikizleri, Abdullah ve Ökkeş Toprak, tarihi Kalealtı bölgesinde bu geleneksel zanaatı yaşatmaya çalışıyor. 35 yaşındaki kardeşler, hayata çocukken babalarının yanında başladıkları kalaycılığı, 28 yıldır devam ettiriyor. Aile geleneği olarak devraldıkları bu mesleği sürdüren Toprak kardeşler, hem bakır kapları parlatıyor hem de bu sanatın geleceğe taşınması için çabalıyorlar. Sanayileşmenin etkisiyle unutulma tehlikesiyle karşı karşıya kalan kalaycılığı, hem yaşamları hem de kültürel mirasları olarak gören ikiz kardeşler, bu işe adeta aşık olduklarını ifade ediyorlar.
Kalaycılık konusunda bilgi veren Abdullah Toprak, “Bu zanaat, nesilden nesile geçiyor. Biz de çocuk yaşta babamızın yanında başladık ve zamanla bu işe sevgimiz arttı. Yaklaşık 7 yaşından beri bu mesleği icra ediyoruz” dedi. Kalayın, bakır eşyaların sağlıklı ve dayanıklı olması için gerekli olduğunu vurgulayan Abdullah, kalaylama yapılmadığında bakırın zehirleyebileceğini belirtti. Farklı eşyaların kalaylanmasının fiyatları arasında değişkenlik olduğunu da açıklayan Toprak, tabakların yüz liradan başladığını ve büyük tencerelerin bin liraya kadar çıkabildiğini söyledi.
Eserleriyle gurur duyan Ökkeş Toprak ise işin büyüklüğünden ziyade, güvenilir tanıdıklarla çalışmanın daha önemli olduğunu kaydetti. Kardeşiyle birlikte bu mesleği sürdürdükleri için mutlu olduklarını dile getiren Ökkeş, “Dükkanımız küçük olsa da işimizi burada en iyi şekilde yapıyoruz. Başkaları bu sektöre girmediği için rekabet de az. Bu, bizler için bir avantaj” şeklinde konuştu.