Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Glütensiz Beslenme Üzerine Panel Düzenlendi: Çölyak Hastalığına Dikkat Çekildi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun Çölyak ve Glütensiz Beslenme Derneği ile iş birliğiyle glütensiz yaşam paneli düzenledi. Prof. Dr. Münir Anıl, çölyak hastalığının tek tedavisinin glütensiz beslenme olduğunu vurguladı ve yeni glütensiz ürünler için patent başvurusu yaptıklarını duyurdu. Dernek Başkanı Sara Kosif ise bilinçlenmenin önemine dikkat çekerek, glütenli ürünlerin sağlık üzerindeki zararlarını belirtti.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun Çölyak ve Glütensiz Beslenme Derneği ile

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), Samsun Çölyak ve Glütensiz Beslenme Derneği ile Samsun Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle “Glütensiz Yaşam Paneli” düzenledi. Panelde OMÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Münir Anıl, çölyak hastalığının yalnızca ömür boyu glütensiz diyetle tedavi edilebileceğini belirtti ve glütensiz olarak ürettikleri baklaşeker için patent başvurusunda bulunduklarını açıkladı.

Etkinlik, OMÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Panelde, OMÜ Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Gören “Çölyak Tanı ve Tedavisi”, Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya “Çölyak ve Beslenme”, Prof. Dr. Münir Anıl ise “Bilimsel Çalışmalar” konularında sunum gerçekleştirdi. Glütensiz gıda örneklerinin de ikram edildiği etkinlikte, Prof. Dr. Anıl, çocukların da ilgisini çekecek glütensiz cips, kek ve baklaşeker gibi ürünlerin üretiminde bulunduklarını vurguladı.

Prof. Dr. Anıl, “OMÜ olarak çölyak hastalığı ile ilgili pek çok çalışma yapıyoruz. Son 2 ayda bir tezimizi tamamladık, 3 ay önce de başka bir tezi bitirdik. Glütensiz cips üzerine odaklanmıştık. Çocuklarımıza neşeli gıdalar üretmeyi amaçlıyoruz. Gluten intoleransı bulunan bireyler için bile çok zararlı olan, buğday gibi maddelerin kullanımı oldukça riskli. Kek ve diğer glütensiz ürünlerimizi üretirken aromatik malzemeler kullanıyoruz. Tarhana gibi besinleri de glüten içermeyen baklagil ve mısır unundan hazırlıyoruz. Bunun yanı sıra baklaşekerimizin de patent başvurusu için çalışmalarımıza başladık” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Anıl, glütensiz ürünlerin lezzetsizlikle stigmatize edilmediğini, bu ürünlerin sağlıklı bireyler tarafından da beğenildiğini belirtti. Ayrıca, glütensiz kekin leblebi unundan yapıldığını ve bu ürünlerin genel olarak duyusal tatmin sağladığını ifade etti.

Samsun Çölyak ve Glütensiz Beslenme Derneği Başkanı Sara Kosif ise, çölyak hastalığına dikkat çekerek, toplumun bilinçlenmesi gerektiğini belirtti. Kosif, glüten içeren gıdaların bağırsaklarda ciddi zararlara yol açabileceğinin altını çizdi ve toplumda bu konuda farkındalık oluşturulması gerektiğini vurguladı. Doğuştan veya sonradan çölyak geçiren bireylerin glütensiz beslenmenin ardından sağlık sorunları yaşamadıkları ve normal gelişimlerini sürdürdükleri ifade edildi.