Türkiye ve İngiltere’nin Serbest Ticaret Anlaşması Müzakereleri Temmuz Ayında Başlıyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Londra’da yaptığı görüşmede, İngiltere Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds ile Türkiye-İngiltere Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) güncellenmesine yönelik müzakerelerin Temmuz sonuna kadar başlayacağını duyurdu. İki ülkenin ticari ilişkilerini değerlendiren Bolat, STA’nın modernizasyonu ile ilgili önemli adımlar attıklarını belirtti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Londra'da yaptığı görüşmede, İngiltere Ticaret Bakanı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Londra’da İngiltere Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds ile bir araya gelerek Türkiye ile İngiltere arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) güncellenmesine yönelik müzakerelerin ilk aşamasının temmuz ayı sonuna kadar yapılmasının planlandığını duyurdu.

Ziyareti sırasında Bolat, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin çeşitli yönlerini ele aldıklarını ifade etti. Bu bağlamda, yatırım, turizm, gümrük işlemleri ve üçüncü ülkelerde iş birliği gibi konuları derinlemesine değerlendirdiklerini belirtti.

Bolat, İngiltere ile işbirliklerinin güçlendirilmesi konusunda benzer bir bakış açısına sahip olduklarını da vurgulayarak, “Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) modernizasyonu ve kapsamının genişletilmesi için temmuz sonuna kadar müzakerelerin ilk turunu gerçekleştirme konusunda mutabakata vardık.” şeklinde konuştu. Ayrıca, Türkiye-Birleşik Krallık Ortak Ekonomik ve Ticari Komitesi’nin (JETCO) sekizinci toplantısının bu yıl Londra’da yapılacağı konusunda da anlaştıklarını açıkladı.

Görüşmenin sonunda, STA’nın ‘Ticarette Teknik Engeller’ ve ‘Sektörel Ekler’ (motorlu taşıtlar ve kimyasallar) bölümlerinin imzalanarak STA’nın güncellenmesi sürecinde önemli bir adım atıldığını belirten Bolat, “Bu metinler, iki ülke firmaları için kazanç sağlayacak, ekonomileri güçlendirecek ve ikili ticareti daha da büyütecektir.” ifadesini kullandı.