Antalya’da 15 yıl süresince diyaliz tedavisi gören ve kuzeni tarafından bağışlanan böbrekle hayata tutunan Ali Özkul, beş yıl sonra yeni bir böbrek yetmezliği ile karşılaşınca, yüzde 1 olasılıkla da olsa yeniden şans buldu. Çocukluk döneminde diyalize girmeye başlayan ve babasından aldığı böbrekle yaşamını sürdüren Dilber Özkul ile dört yıl önce evlenen Ali Özkul’un, evliliklerinin ilk yılı içerisinde Dilber’in tekrar böbrek nakline ihtiyacı oldu. Yüzde 3 uyum ihtimali olan Dilber, kadavradan yapılan böbrek nakliyle sağlığına kavuştu ve çiftin yüzü yeniden güldü.
Hatay’dan Ali Özkul (47) ve Dilber Özkul (40), diyaliz tedavisinin zorlukları ile küçük yaşlarda tanıştılar. 1993 yılında 15 yıl süren diyaliz tedavisinin ardından kuzeninin böbreği ile yaşamaya başlayan Ali, beş yıl sonra bağışlanan böbreğin işlevini yitirmesi nedeniyle tekrar diyalize girmek zorunda kaldı. Antikor üreten vücut yapısından dolayı, yüzde 99 PRA sonucu ile uyumlu böbrek bulma ihtimali yalnızca yüzde 1’e inmişti. Sağlık Bakanlığı tarafından kadavra bekleme listesine alınan Ali, 2015 yılında uygun bir donörle yeniden hayata tutundu ve Denizli’deki Diş Hastanesi’nde çalışmaya başladı.
Yıllar sonrasında, Ali ile yeniden yolları kesişen ve 19 yıl diyalize girdikten sonra 2007 yılında babasından böbrek nakli olan Dilber Özkul, evliliklerinin ilk yılı içerisinde böbrek iflası yaşadı. PRA’sı yüzde 97 olan ve yalnızca yüzde 3 uyum ihtimali bulunan Dilber, 1 Mayıs’ta kadavra bekleme listesinde uygun bir böbrek bulundu.
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nde acil ameliyata alınan Dilber Özkul, bu kez yeniden hayata tutunmanın sevincini eşi ile paylaştı. Eşinin elini sımsıkı tutarak mutluluğunu dışa vuran çiftin gözlerinde sevinç okunuyordu.
Nakil süreci hakkında bilgi veren Medical Park Hastane Kompleksi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu, çiftin sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti. Kadavra bağışının önemine dikkat çeken Prof. Dr. Aliosmanoğlu, “Genç bir insanın hayata dönmesi, sadece canlı verici ile değil, kadavra bağışıyla mümkün olur. Ülkemizde beyin ölümünün gerçekleşmesine rağmen, organ bağışlarının oldukça düşük olduğunu görmekteyiz. Bekleme listelerinde 30 bin civarı diyalize girmekte olan hasta mevcut ve kadavra bağış oranını artırarak bu hastalara umut olmalıyız” ifadelerini kullandı.
Dilber Özkul, nakil sonrası yaşadığı mutluluğu paylaşıp, “Umutsuzluğa kapılmadan herkes çabalamalı. Çok şükür sağlığıma kavuştum. Bu süreçte hiçbir zaman umudumu yitirmedim” dedi. Eşiyle yıllar sonra tekrar bir araya gelmenin mutluluğunu da dile getirerek, “Genç yaşta diyalize birlikte girdik, yollarımız ayrılmıştı ama tekrar bir araya geldik ve daha güzel günler yaşamayı umuyoruz” şeklinde konuştu.
Ali Özkul ise duygularını anlatmakta zorlanarak, “Bu mutluluğu tarif edemem, eşimle birlikte paylaştığımız bu sevinç, kelimelerle ifade edilemez” dedi.