Bayburt’ta Bahar İle Birlikte Besiciler Yaylalara Göç Ediyor

Bayburt’ta hava sıcaklıklarının artmasıyla besiciler, hayvanlarını yaylalara taşıyor. 100-150 km mesafe kat eden üreticiler, yaz aylarında 5 ay boyunca zorlu koşullarda yaşayan göçer aileler, süt ve et ürünleriyle geçim sağlıyor. Hayvanları korumak için gece nöbeti tutan besiciler, Eylül’de yaylalardan dönüş yapacak.

Bayburt'ta hava sıcaklıklarının artmasıyla besiciler, hayvanlarını yaylalara taşıyor. 100-150 km

Bayburt’ta sıcak hava şartlarının etkisiyle birlikte besiciler, hayvan sürülerini yaylalara taşımaya başladı. Hayvancılıkla geçimini sürdüren yerel halk, büyük ve küçükbaş hayvanlarını grup halinde yüksek rakımlı alanlara götürüyor. Besiciler, yaylalara ulaşmak için kentten 100 ila 150 kilometre mesafe katediyor ve günde ortalama 15-20 kilometre yol alabiliyor. Sürülerin bu göçü, Haziran ayına kadar devam edecek. Yaylalarda kalmayı tercih eden göçerler, koyunlarını süt ve et bakımından daha verimli hale getirmek için yoğun bir şekilde çalışıyor.

Bayburt yaylaları, serin iklimi, buz gibi su kaynakları ve zengin otlaklarıyla her yıl pek çok göçer aileyi ağırlıyor. Yaz döneminde hayvanlarını otlatmak için bu alanlara yönelen göçer aileleri, yılın beş ayını yüksek dağlık bölgelerde geçiriyor. Yaylalarda genellikle bitki çeşitliliği yüksek olan bölgeleri tercih eden bu aileler, doğayla iç içe zor koşullarda yaşam sürerek hayvanlarının beslenme ihtiyaçlarını karşılıyor. Koyunlarını dağlık alanlarda otlatan göçerler, her gün hayvanlarını iki kez yayla alanına getirerek süt sağım süreçlerini gerçekleştiriyor.

Koyunlarından elde ettikleri sütle peynir yapan bu aileler, hazırladıkları ürünlerle geçimlerini sağlıyor. Yayla yollarında ulaşım için at, eşek ve katır kullanarak hareket eden göçerler, geceleri bozayı ve kurtlardan koyunlarını korumak için nöbet tutuyor. El fenerleri ve Kangal köpekleri eşliğinde hayvanlarını koruyan göçer aileler, havaların soğumaya başladığı Eylül ayıyla birlikte yaylalardan köylerine dönmeye başlıyor.