Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yalçın Topçu: Ana Dile Hakimiyet, Çok Dillilik İçin Önemlidir

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Türk Dil Bayramı programında yaptığı konuşmada çok dilliliğin önemini vurgulayarak, ana dilin öğreniminin diğer dilleri öğrenmeyi kolaylaştırdığını belirtti. Topçu, Türkçenin derinliğine ve tarihi önemine de değindi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Türk Dil Bayramı programında yaptığı konuşmada

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, “Ana dilinizi iyi bir şekilde öğrenmeniz, başka diller edinimi açısından önemli bir temel oluşturur ve çok dilli bir birey olmanıza yardımcı olur. Çok dil bilen bireyler, her toplumda ve her dönemde değer görmüş ve hayata karşı her zaman bir adım önde yer almıştır” ifadelerini kullandı.

Topçu, Hollanda’da gerçekleştirilen Türk Dil Bayramı etkinliğine çevrimiçi olarak katılım gösterdi. Burada yaptığı konuşmada, dil öğrenmenin önemine dikkat çekti ve Macar Türkolog Arminius Vambery’in “Balkanlardan köken alan birisi, Türkçe konuşarak Çin’e dek seyahat edebilir” ile ABD Georgetown Üniversitesi’nden Prof. Dr. David Cuthell’in “Birçok yabancı dil biliyorum. Ancak Türkçe, diğer dillerden çok farklı bir dildir; sanki bir araya getirilmiş yüz matematikçi tarafından oluşturulmuş gibidir. Bir kökten birçok kelime türetebiliyorsunuz ve ses uyumuna göre anlamlar değişebiliyor. Türkçe, kendine özgü bir duygu, düşünce ve felsefe dili olarak öne çıkmaktadır” sözlerini hatırlattı.

Yalçın, yurt dışında yaşayan ve o ülkenin dilini öğrenen bireylerin, ana dilleri olan Türkçeyi de en iyi şekilde öğrenmeleri ve kullanmaları gerektiğini belirtti. “Kendi ana dilinizi iyi öğrenmeniz, başka bir dili daha rahat edinebilmeniz için bir temel oluşturur ve çok dilli birey olma yolunda size destek sunar. Hakikaten, çok dil bilen bir kişi, her toplumda ve dönemlerde saygı gören bir bireydir. Biz, ‘Bir dil bilen bir kişidir, iki dil bilen iki kişidir’ anlayışına sahip büyük bir milletiz. Bu nedenle, öncelikle kendi köklü dilimizi iyi bir şekilde öğrenip konuşmalıyız ve ardından, mümkün olan diğer dilleri edinmeye çalışmalıyız. Ayrıca, 13 Mayıs 1277 tarihinde Karamanoğlu Mehmet Bey’in çıkarılan fermanı ile Türkçe’nin resmi dil olarak kabul edilişinin ve Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde 26 Eylül 1932’de düzenlenen 1. Türk Dili Kurultayı’nın bu anlamlı gününü de içtenlikle kutlarım” şeklinde konuştu.