RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin: Sokak röportajları toplumu yanıltmamalı, yayınlarda dikkatli olunmalı

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, sokak röportajlarının toplumsal görüşleri yansıtmadığını belirterek, bu tür içeriklerin haberlerde yayınlanmaması için çalışmalar yürüttüklerini açıkladı. Şahin, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde sosyal medya içeriklerinin bilimsel olmadığını vurguladı.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, sokak röportajlarının toplumsal görüşleri yansıtmadığını belirterek,

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, sokak röportajları konusunda bireysel görüşlerin topluma mal edilmemesi gerektiğinin altını çizerek, bu alanda bir çalışma başlatıldığını ifade etti. Ayrıca, bu tür röportajların haber kanallarında ve televizyonlarda yayınlanmaması için de yürütülen çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Ankara Üniversitesi, Ankara Bilim Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Türkiye Gençlik Kulüpleri Konfederasyonu ve İstanbul Aile Vakfı’nın iş birliğiyle RTÜK himayesinde gerçekleştirilen ‘Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi’, ikinci gününde Ankara’nın Bilkent Otel ve Konferans Salonu’nda başladı. Etkinliğe RTÜK Başkanı Şahin’in yanı sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve üniversite rektörlerinin katılımı dikkat çekti.

Zirvenin açılışında konuşan Şahin, bu etkinliğin toplum için önemli bir rol oynayacağını vurguladı. Yanlış kullanımları durumunda medyanın ayrışmayı ve bilgi kirliliğini artırabileceğini belirten Şahin, sosyal medya içeriklerinin bilimsel bir yayıncı faaliyeti olmadığını, toplumsal bir nitelik taşıdığını açıkladı. Ayrıca, bu iki günlük zirvenin önemli katkılar sağladığını açıkladı.

Şahin, yapılan çalışmalarla aile ilişkilerini zayıflatan temaların arttığını dile getirerek, dijital platformlarda toplum temelli alanlara duyulan ihtiyacın altını çizdi. Sokak röportajlarıyla ilgili yapılan çalışmaların önemine değinen Şahin, bu röportajların yayınlanmaması için hem idari hem de hukuksal boyutları ele alma konusunda kararlı olduklarını belirtti.

Medya kalitesini artırmayı önceliklendiren Şahin, ifade özgürlüğü ile toplumsal sorumluluk dengesinin sağlanmasının önemli olduğunu ifade etti. Gündüz kuşağı programlarının sıkça eleştirildiğini vurgulayan Şahin, izleyici şikayetlerinin de bu programlarla yoğunlaştığını belirtti. Programlarda yaşanan mahremiyet ihlalleri ve şiddet temalarının sıkça gündeme geldiğini söyleyen Şahin, bu tür içeriklerin azaltılması için çalışmalara hız vereceklerini açıkladı.

Son olarak, medya patronlarına yayın politikaları hakkında uyarılarda bulunan Şahin, izlemeyecekleri içerikleri yayınlamamaları gerektiğini vurguladı. Aile değerlerinin korunması gerektiğini, bu konunun izleyiciye sunulan görüntülerin kalitesi açısından büyük önem arz ettiğini belirterek, RTÜK olarak bu konunun peşindeyiz dedi.