Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Otağ-ı Humayun Salonu’nda Bitki Rehberleri Protokolü İmza Töreni ve Tanıtım Etkinliği düzenledi. Etkinliğe katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, burada yaptığı konuşmada, “Bakanlık olarak iklim dostu kentsel alanların oluşturulmasına yönelik sürdürülebilirlik esaslarını benimseyen her projeye destek vermeyi sürdüreceğiz. Bu rehberin oluşturulmasındaki üniversitelerimizin ve akademik camianın katkısı, bilim ve kamu iş birliğinin değerini gözler önüne sermektedir” dedi.
Etkinlikte, 81 ilde uygulanacak Kent Peyzajında Kullanılabilecek Doğal Bitki Rehberleri Projesi’nin başlatıldığı belirtildi. Bu projede, Türkiye genelindeki yerel odunsu bitki türleri üzerine bilimsel incelemeler yapılacak ve illere özgü bitki varlığı kaydedilecek. Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Var liderliğindeki 55 uzman, 24 farklı üniversiteden projede yer alıyor. Proje kapsamında, 81 il için önerilen bitki türleri ile kentlerin doğasına uygun ve kimliğini destekleyen seçenekler sunulacak. İlk olarak İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine yönelik hazırlanan rehberlerin ardından, kalan bölgeler için de protokoller imzalanacak. Projenin tamamı 2025’te sona erecek.
Fatma Varank, şehirlerin sadece altyapıdan ibaret olmadığını, kültürel ve ekolojik kimliklerinin de olduğunu vurgulayarak, “Bu projeyle seçilen bitkiler, hem karbon emilimini artıracak hem de ekosistem sağlığını destekleyecektir. Doğru bitki seçimleriyle su tasarrufu sağlanacak ve estetik açıdan zengin peyzajlar oluşturulacaktır” şeklinde açıklama yaptı.
İklim değişikliği konusuna da değinen Varank, “Gelecek nesillerin yaşam haklarını korumak için iklim değişikliğiyle baş etme konusunda yerel yönetimlerin ve uzmanların birlikte çalışması büyük önem taşımaktadır. Bu rehberler, şehirlerin doğal yaşamına uyum sağlayacak bitki türlerinin belirlenmesinde önemli bir kaynak oluşturacaktır” ifadelerini kullandı.
Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Kasım Yenigün, COP16 toplantısında belirttikleri hedeflerin gerçekleşmeye başladığını ifade etti ve Türkiye genelinde bitki rehberlerinin oluşturulması sürecinin başladığına dikkat çekti. Yılsonuna kadar tüm iller için bu rehberlerin tamamlanarak uygulamaya geçirileceğini bildirerek, kent peyzajlarında estetik ve çevresel uyum sağlayan bitkilerin tercih edileceğini vurguladı.
Bitki Rehberleri Protokolü İmza Töreni, İklim Dostu Ülkeler İçin Yeni Bir Adım atıldı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 81 il için doğal bitki rehberleri hazırlamak amacıyla Yıldız Teknik Üniversitesi’nde imza töreni düzenledi. Bakan Yardımcısı Fatma Varank, iklim dostu kentler inşasında üniversitelerle iş birliğinin önemine dikkat çekti. Proje, 2025 yılına kadar tamamlanacak.
