Adana’da, eski eşi Fadime Korkusuz’u benzin dökerek yakarak öldürdüğü iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Muhammet Güleç, Adana Bölge Adliye Mahkemesi tarafından verilen hapis cezasının üzerine tekrar yargılama sürecine girdi. Yeni duruşmada “canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme” suçlamasıyla mahkum olan Güleç, son sözünde masum olduğunu öne sürerek beraatini talep etti.
Seyhan ilçesinde yaşayan ve iki çocuğu bulunan Güleç ile eski eşi Korkusuz, boşanmalarına rağmen aynı evde yaşamaya devam ettiler. Fadime Korkusuz’un, eşinin kendisini aldattığını düşündüğü ve sık sık şiddete maruz kaldığı iddia ediliyor. Bu durumdan bunalan Korkusuz, 27 Ekim 2023 tarihinde polis merkezine giderek Güleç’ten uzaklaştırma kararı aldı. Ancak, 2 Kasım’da evine dönen Güleç, oğlu E.G.’yi markete gönderdikten sonra Korkusuz’un üzerine ve eve benzin dökerek ateşe verdi. Olayın ardından da Korkusuz’u içeri kilitleyerek olay yerinden kaçtı.
İhbar üzerine yangın yerine gelen itfaiye ekipleri yangını kontrol altına aldı ve banyoda ağır yaralı halde bulunan Korkusuz, hastaneye kaldırıldı. 36 gün süren tedavi sürecinin ardından Korkusuz hayatını kaybetti. Yangında yaralanan Güleç, hastanede tedavi gördükten sonra tutuklandı ve Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı. 4 Nisan 2024’te, eski eşini kasten öldürmek suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezası aldı, ancak diğer suçlamalardan beraat etti.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı ve müşteki avukatları, mahkemenin kararını Adana Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşımış ve yerel mahkemenin hükmü bozulmuştu. Bozma kararında, olayda sanığın eyleminin canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme suçuna uygun olup olmadığına dair değerlendirme yapılmadığı belirtildi.
Yeniden yargılanan Güleç, duruşmada savunmasında, kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti. Katılan tarafın avukatı, Güleç’in uzaklaştırma kararına rağmen mağdurun evinde bulunduğunu ve cinayetin canice işlendiğini vurgulayarak en üst düzeyde ceza talep etti. Cumhuriyet savcısı da sanığın canavarca hisle öldürme suçundan yargılanmasını istedi.
Sonuç olarak mahkeme, Güleç’i “nitelikli kasten öldürme” ve “canavarca hisle eziyet çektirerek öldürme” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırarak tutukluluğunun devamına hükmetti. Duruşma öncesi, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri tarafından yapılan basın açıklamasında, kadın cinayetlerinin önlenmesi çağrısında bulunuldu. Platform temsilcisi, kadın cinayetlerinin artışına dikkat çekerek, toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini belirtti.