Konya’nın Bozkır ilçesine bağlı Çağlayan Mahallesi’nde 25 yıldır su enerjisiyle çalışan bir un değirmeni yer alıyor. Değirmeni eşiyle birlikte işleten Ömer Kök, bu unutulmaya yüz tutmuş mesleğin son temsilcisi olduğunu ifade ederek, “Eğer ben burayı bırakırsam, artık kimse bu değirmende un öğütmeyecek” dedi.
Üst üste gelen yılların getirdiği zorluklar sebebiyle çeyrek asırdır süregelen bu iş, yalnızca bahar aylarında, su seviyesinin yeterli olduğu dönemlerde icra ediliyor. Kök, mevsim dışındaki zamanlarda başka işlerle meşgul olduğunu ve eşine değirmenciliği öğreterek, işin büyük kısmının onun tarafından yürütüldüğünü açıkladı. İşletmeci, değirmende kullandıkları buğdayın yerel köylerden temin edildiğini ve bu sayede esmer un üretimi gerçekleştirdiklerini vurguladı.
Değirmenin işleyişine dair bilgi veren Kök, su kanallarının açarak suyun değirmene ulaşmasını sağladıktan sonra buğdayın öğütülme sürecini başlattıklarını belirtti. Elde edilen esmer un, değirmenden çuvallara dolmaya başlarken, teknolojik yeniliklerin gölgesinde kalmış geleneksel değirmencilik mesleği, Ömer Kök ve eşinin çabalarıyla yaşatılmaya çalışılıyor.
Kök, 150 yıllık geçmişi olan değirmenin kapanmaması için bir usta veya çırak bulmak istediklerini ancak bu konuda pek bir umutları kalmadığını dile getirdi. Ayrıca, uzun süre önce kapanan diğer su değirmenlerinin aksine, bu değirmenin doğal yöntemlerle çalışmaya devam ettiği belirtiliyor. Emekli öğretmen Ali Tanrıverdi de, bu değirmenin ununu tercih ettiğini ve eski dönemlerde bölgede birçok su değirmeni bulunduğunu, fakat artık sadece Bozkır’daki bu değirmenin hizmet verdiğini ifade etti.