Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

” Ani Ölümler ve Kalp Gribi Tehlikesi: Uzmanı Uyardı”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, ani ölümlerin “kalp gribi” olarak adlandırılan bir virüs kaynağından kaynaklandığını ve özellikle 20-50 yaş arası genç erkeklerin daha fazla risk altında olduğunu belirtti. Grip sonrası gelişen nefes darlığı ve göğüs ağrısının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, ani ölümlerin "kalp

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, son dönemlerde artan ani ölümlere dikkat çekerek, aşırı egzersiz, spor yapma ya da ani heyecan veren durumların kalp krizi benzeri solunum ve kalp durmalarına yol açabileceğini belirtti. Özkaya, “Halk arasında ‘kalp gribi’ olarak adlandırılan bu olay, söz konusu virüslerin kan plazmasında yarattığı toksisiteler nedeniyle, kalp damar duvarları ve kalp kaslarında zarara yol açarak kalp krizi belirtilerini taklit etmektedir.” ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Özkaya, toplumda gözlemlenen bu kalp krizi benzeri ani ölümlerin ‘kalp gribi’ ile bağlantılı olduğunu vurguladı. Kovid-19, influenza, Coxsackie, adenovirüs ve RSV gibi virüslerin üst ve alt solunum yollarını etkileyerek ateş, öksürük, boğaz ağrısı ve eklem ağrıları ile başladığını, sonrasında ise göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi semptomların görülebildiğini dile getirdi. Bu virüslerin sadece akciğerleri değil, kalbi de etkileyebildiğini sözlerine ekleyen Özkaya, Amerika’da son günlerde görülmeye başlanan ve dört virüsün aynı anda toplumda bulunduğu bir salgın yaşandığını bildirdi. Bu durumun en çok genç ve çalışan kesimde sık görüldüğünü, gençlerin aktif yaşantılarından ötürü grip benzeri şikayetleri sırasında gelişen öksürük ve nefes darlığı gibi durumları ihmal ettiğini belirtti.

Ayrıca, ağır egzersizler, spor ve ani heyecanların, kalp krizi belirtilerini taklit eden ani solunum ve kalp durmalarına neden olabileceğini vurguladı. Bu durumun altında yatan sebepler arasında akciğerlerin pıhtılaşması, kalp krizi, perikardit, kalp yetmezliği veya viral miyokardit yer aldığını ifade etti. Grip hastalarının acil servise başvurduğunda çoğunda bu tür tablo ve kalp yetmezliği bulgularının çıktığını belirten Özkaya, bu durumların erken tespit edilmesi halinde uygun tedavi ile iyileşebileceğini, geç kalındığında ise ani ölümle sonuçlanabileceğini vurguladı.

Özkaya, 20-50 yaş aralığındaki erkeklerin bu durumlardan daha sık etkilendiğini belirterek, bu yaş grubunun genellikle günlük aktivitelerinin farkında olmadığını ifade etti. Hastaların, grip şikayetlerinden 1-2 hafta sonra eforla birlikte göğüs ağrısı, yanma ve nefes darlığı gibi belirtiler yaşadıklarını söyledi. En yüksek riskin enfeksiyondan sonra üç gün içinde olduğunu, ancak riskin 90 güne kadar devam ettiğini sözlerine ekledi.