Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

    Ercan Güneşoğlu: 44 Yıldır Deri Sanatçılığıyla Geleceğe Taşıyor

    Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde 44 yıldır deri ustası olarak faaliyet gösteren Ercan Güneşoğlu, topladığı ham derileri işleyerek özel deri montlar ve aksesuarlar üretiyor. Çırak bulamamanın zorluklarına dikkat çeken Güneşoğlu, mesleğin yok olma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor.

    Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde 44 yıldır deri ustası olarak faaliyet gösteren

    Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde 66 yaşındaki Ercan Güneşoğlu, topladığı ham derileri işleyerek eşsiz deri ürünler ortaya çıkarıyor. İlkokul sonrası çırak olarak mesleğe adım atan Güneşoğlu, yaklaşık 44 yıldır ustalıkla çalışan bir zanaatkar. Kişiye özel olarak deri mont dikimi yapan Güneşoğlu, topladığı ham derileri ustalığıyla bir araya getirerek vatandaşların isteklerine uygun deri ceketler üretiyor. Mesleğinin son temsilcisi olduğunu belirten Güneşoğlu, Aydın’dan İzmir’e kadar bu işi yapan başka ustaların kalmadığını ifade etti. Ustalığıyla ön plana çıkan Güneşoğlu, ölçek alarak, dükkanında kalıplara uygun ve israf yapmadan deri montlar dikiyor.

    Tüm işlemleri kendisinin yaptığını vurgulayan Güneşoğlu, bu mesleği devredecek bir çırak bulamadığını dile getirdi. “1979 yılında askere gittim, 1981’de geri döndüm. O zamandan bu yana bu işi sürdürüyorum. Kendimiz ölçü alıp dikiyoruz. Kurbanda ham deri alıyoruz, onları işleyip İzmir’de boyatıyoruz. Geldikten sonra burada kesip dikiyoruz. Müşterinin durumu değişirse, ona göre ayarlıyoruz. Mesleği bıraktığımda bu işin sona ereceğini düşünüyorum. Çıraklarım İzmir ve İstanbul’a gitti, burada kalan yok. Oğlanı da yetiştirdim ama o başka işlere yöneldi,” diyerek endişelerini aktardı.

    Ercan Güneşoğlu, esnafın en büyük sorununun çırak bulamamak olduğuna dikkat çekti. “Okul sayısının artması nedeniyle çırak temin etmek zorlaşıyor, bu sadece bizim değil, birçok esnaf için geçerli. Bu nedenle zanaatkarlık oldukça zorlaştı. Eğitim almak için çıraklık yaptık ama şimdi çırak yok. Usta öğretici belgemiz mevcut ancak çırak bulamıyoruz. İşin geleceği açısından bu durum oldukça sıkıntılı.” diyerek, mesleğinde devam ettirmeye çalıştığını vurguladı.