Suriye’de Yönetim Değişikliği Ticarette Yoğunlaşmaya Neden Oldu

Suriye’deki 61 yıllık Baas rejiminin sona ermesinin ardından Türkiye ile Suriye arasındaki ticaret artarak devam ediyor. Hatay’dan günde 350-400 tır geçiş yaparken, yoğunluktan dolayı bekleme süreleri 1 haftaya kadar çıkabiliyor. Tüccarlar, artan vergilere ve yoğunluğa rağmen ticaretin gelişmesinden memnun.

Suriye'deki 61 yıllık Baas rejiminin sona ermesinin ardından Türkiye ile

Suriye’deki 61 yıllık Baas yönetiminin sona ermesinin ardından, Hatay’dan Suriye’ye gerçekleştirilen tır geçişleri hızla artış gösterdi. Suriye tarafında vergi artışlarına rağmen, günlük olarak 350 ila 400 tırın sınırı geçtiği belirtildi.

Suriye’deki iç savaşın ardından muhalif gruplar, Baas rejimini devirmişti. Esad rejiminin çöküşü ile birlikte Halep ve Şam gibi büyük şehirlerde ithal ürünlerin girişi yeniden sağlandı. Uzun bir aradan sonra, Türkiye’den yola çıkan ürünler Suriye’nin çeşitli bölgelerine ulaşmaya başladı. Türkiye ve Suriye arasındaki ticari ilişkilerin güçlenmesi, Hatay’daki sınır kapılarında belirgin bir hareketliliğe yol açtı. Sınır kapılarında, yaklaşık 2 bin araca kadar olan bir yoğunluk oluştu. Yeni yönetimle birlikte uygulanan yüksek vergilere rağmen, araç kuyrukları da sıklıkla görülüyor.

Yasir Yıldırım, tırların bazen bir hafta beklemek zorunda kaldığını dile getirirken, “Burada bekleme süremiz genellikle 3 ila 4 gün. Öncesinde geçişler daha hızlıydı, fakat şu anda hem Suriyeli göçmenlerin giriş yapması hem de tırların geçişlerinden dolayı yoğunluk oluşuyor. Ortalama bin 150 civarında tır var. Günlük 350 ila 400 tır geçiyor, bazen ise tırlar 1 hafta kadar bekliyor” dedi.

Orhan Güngör ise savaş zamanında geçişlerin daha sorunsuz olduğunu belirterek, “O dönemlerde bu kadar yoğunluk yoktu ve sıraya girmekte zorluk yaşamıyorduk. Şimdi ise geçişlerimiz 3 ila 5 gün sürüyor ve bu nedenle yoğun bir trafik var. Savaşın sona ermesi ile iş hacmimiz de artış gösterdi” diye konuştu.

Cilvegözü Sınır Kapısı’ndaki tır yoğunluğuna dikkat çeken Cuma Yumuşak, “Burası oldukça hareketli. Tır trafiği kalabalık ama yavaş yavaş azalıyor. Geçmişte çok daha az tır geçişi olurdu; şu anda sayı arttı” ifadelerini kullandı.