Van’ın İpekyolu ilçesinde, el yapımı doğal çikolata üreten kadın girişimciler aile bütçelerine katkı sağlamanın yanı sıra, istihdam alanına da önemli bir destek sunuyor.
2022 yılında bir araya gelen sekiz kadın, oluşturdukları kooperatif aracılığıyla katkı maddesi veya koruyucu içermeyen doğal çikolatalar üretmeye başladı. Ürettikleri çikolataları sosyal medya kanalları ve çeşitli satış noktaları üzerinden Türkiye’nin her köşesine ulaştıran bu kadınlar, aldıkları destekler sayesinde işletmelerini büyüterek ürün çeşitliliklerini artırmaya devam ediyor.
“Kurumsal bir yapıya dönüştük”
İşletmeci Perihan Duman, yerli üretime verdikleri önemi vurgulayarak bu alandaki çalışmalarını daha da ileri taşımayı hedeflediklerini ifade etti. Duman, “2021 yılında başladığımız yolculuğumuzun sonucunda, 2022 yılında kooperatifleşerek daha kurumsal bir kimlik kazandık. Üretim sürecimizde tamamen doğal içeriklerle, katkı maddesi ve koruyucu kullanmadan günlük taze çikolatalar üretiyoruz. Şu anda 10’dan fazla ürün çeşidimiz mevcut ve sürekli yenilikler eklemeye çabalıyoruz. İşletmemizde hem üretim yapıyor hem de doğrudan satış gerçekleştiriyoruz. Valilik tarafından sağlanan satış noktaları aracılığıyla daha geniş kitlelere ulaşma fırsatı bulduk. Ayrıca, sosyal medya üzerinden gelen siparişlerle de farklı bölgelerdeki müşterilerimize hizmet veriyoruz. Kurumlara, perakende tüketicilere ve özel günler için kutu veya kilo bazında satış yaparak büyümeye devam ediyoruz” dedi.