Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, son günlerde hastaların hızlı bir iyileşme arzusuyla çeşitli çözümler talep ettiğine dikkat çekti. Özellikle acil serviste “sarı serum” adıyla bilinen terapiye yönelim olduğunu belirten Özkaya, bu tedavinin yalnızca birkaç gün süren hastalıklar için geçici bir rahatlık sağladığını vurguladı. Kovid-19 pandemisinin ardından, toplumda aynı anda hem bu virüsün hem de diğer solunum yolu virüslerinin neden olduğu hastalıkların artış gösterdiğini ve bunun hastalık süresini uzattığını ifade etti.
Prof. Özkaya, şu günlerde kombinasyon virüslerinin etkisinin hissedildiğini ve bu nedenle birçok kişinin acil serviste “sarı serum” almak istediğini aktardı. Ancak bu tedavinin sadece geçici rahatlık sunduğunu ve ileride zatürre gibi ciddi sonuçlara yol açabileceğini dile getirdi. “Günümüzde peş peşe gelen virüslerin etkisiyle, boğaz ağrısı, eklem ağrısı, öksürük ve nefes darlığı gibi belirtilerle seyreden bir hastalık tablosuyla karşılaşıyoruz” diyen Özkaya, gençlerin bu durumdan en çok etkilenen grup olduğunu belirtti.
Özkaya, “Sarı serum alındığında anlık bir rahatlama sağlansa da hastalığın sürekliliği ve ciddiyeti artırıyor. Bu durum özellikle gençlerde zayıflamış bağışıklık sistemine ve daha fazla zatürre vakasına sebep oluyor. Genç bireyler, günlük hayatlarını aksatmamak için bu hızlı ve yüzeysel çözümleri tercih ediyorlar” şeklinde konuştu. Bunun yanı sıra, “Halkımızı, serum tedavisinin sadece ateşli hastalıklar için önerildiği konusunda bilinçlendirmeliyiz” ifadelerini kullandı.