Ultimate magazine theme for WordPress.

Badem Yağının Cilde ve Saça Olan Faydaları

0 3

Badem Yağının Faydaları 


Saç dökülmesinden cilt çatlaklarına kadar  daha birçok soruna çözüm bulan badem, günümüzün en çok  aranılan  ürünlerindendir. Gösterdiği etkiden dolayı badem yağının faydaları saymakla bitmez. Doğal bir güzellik de sağlayan badem yağı kadınlar tarafından çok tercih edilir. 

Badem yağının cilde olan faydaları, saça olan faydaları kısacası vücuda olan faydalarından dolayı  çokça kullanılan, evlerden eksik edilmeyen badem yağı çok çeşitli şekillerde cilde uygulanır. Piyasada, aktarlarda iki türlü badem yağı satılmaktadır. Bunlardan biri acı badem yağı diğeri tatlı badem yağı olarak bilinir. İçeriğinde bulunan birçok vitamin sayesinde cildin neredeyse ihtiyacı olan tüm bileşenleri karşılamaktadır. Yüz ve vücut bölgeleri için kullanılan badem yağı kullanıldıkça evden eksik edilmeyecek ürünler listesine eklenir. İçeriğindeki  E vitamini ve diğer vitaminler sayesinde güçlü bir antioksidandır. 
 
Badem Yağı Nedir? 
 
Badem, Latince adı Prunus Dulcis  olan ağacın yenilebilir tohumlarıdır. Gülgiller familyasındandır. Asıl ana yurdu Afganistan ve İran yaylalarıdır. Eski Romalılar ve Yunanlılar tarafından Akdeniz’e getirilmiş olan  bu şifalı bitki  oraya uyum sağlamıştır ve  oradan da çoğalmıştır. Badem ağacı 7 metreden 12  metreye kadar boylanabilen şeftaliye benzeyen ama ondan daha uzun süre yaşayan bir ağaç türüdür. Badem ağacı bol güneşli ortamları, kışları ılık geçen iklimleri ve akıntılı suyu sever. Tatlı badem Prunus Dulcis  acı badem ise Prunus Amara  olarak adlandırılır.  Tatlı badem   yenilebilir zengin ve   lezzetli besin içeriğine sahiptir. Albüminli  maddeler, şeker ve çokça E vitamini içerir. Acı badem ise bu sayılanlara göre hidrosiyanik asit içerdiğinden hafif zehirlidir. Tatlı badem içi çikolatalarda, şekerlemelerde çokça  kullanılır. Bademden  soğuk sıkım olarak çıkartılan badem yağı kozmetik endüstrisinde ve  parfüm yapımında  sıkça kullanılır. 
 
Badem Yağı Nasıl Kullanılır?  


Tatlı badem yağının bilinen faydalarından bahsetmek gerekir. İçindeki  zengin vitaminlerden dolayı her türlü vücut tipine uygun nemlendirici olarak kullanılabilir. Cildin yüzeyinde  oluşan pütürlükleri gidermede, sivilceleri kurutmada, nemlendirmede ve yumuşatmada önemli rol oynar. Bilhassa kuru ciltlerde müthiş  bir düzenlemeye yol açar. Cilt tonunu eşitler. Çatlamış dudakların nem dengesini sağlar. Döküntü ve kızarıklıkları engeller. Güneşin zararlı ışınlarından kaynaklanan ince çizgileri yok ettiği de bilinir. İçerdiği   antioksidan ve anti-inflamatuar özelliğinden dolayı yara ve yanık izlerini aşırı derecede azalttığı biliniyor. Doğum kaynaklı karın çatlakları için sıkça  kullanılması  zaten bilinen bir uygulamadır. İçerdiği E  vitamini ve omega yağ asidi sayesinde gözaltındaki mor halkaları da  azalttığı biliniyor. 
 
Tatlı Badem Yağı Saça Uygulanır mı? 


Tatlı badem yağı saça da uygulanabilir. İçerdiği  E vitamini  sayesinde saç  dökülmelerini önlediği, kepek oluşumunu da yok ettiği bilinmektedir. Ayrıca saçlara parlaklık ve dolgun bir görünüm de kazandırır. Yoğun işlem görmüş saçlara, boyalı, röfleli, cansız ve bakımsız saçları için canlandırıcı etkiye sahip olan badem yağı, kozmetik ürünlerin vazgeçilmezlerindendir. Badem yağı saça direk uygulama yapılabilir ancak insanların badem yağındaki bileşenlere alerjisi olup olmadığı bilinmediğinden bu tip  uygulamalardan kaçınmak gerekir. Bu konuda verilebilecek en iyi tavsiye badem yağ bileşenleri içeren bakım  ürünlerin kullanılması olacaktır. Saç ile ilgili problemi olanların aldıklar ürünün  bileşenlerinde badem  yağı olup olmadığına bakmaları yeterlidir. Badem yağı aynı zamanda sakal problemi yaşayanların da imdadına yetişmektedir. Aynı saçlarda gösterdiği etkiyi de sakallarda  göstermektedir. Problemli bölgeleri sürülmesi ile yağın  aktif edilmesi sağlanır. Alerji riski sakallar  için de uygulama yapılırken mevcut olabilir o yüzden badem yağı içeren bakım ürünleri tercih edilmelidir.  
 
Kaş ve Kirpiklere Badem Yağının Etkisi Nedir?    
 
Uzmanlara göre tatlı badem yağı  kirpikler için   besleyici, onarıcı, uzatıcı etkiye sahiptir. Badem yağı kirpiklere sürüldüğünde, kirpiklerin dip hücrelerinde kan dolaşımını hızlandırdığı için kirpiklerin beslenmesini sağlar. Badem  yağı içeren   kirpik serumları  kullanılarak bu etki sağlanır. Düzenli kullanımlarda farkı açıkça görülen   badem yağı etkisi ile  uzamış doğal kirpikler olacaktır. Kaşlar için de aynı uygulama ile doğal gür kaşlara kavuşmak mümkündür. Kirpiklerde olduğu gibi kaş diplerinde hücrelerin kan dolaşımını artırarak kaş oluşumunu sağlamaktadır. Vücut için sağlıklı onarım etkisi kaş, kirpik ve saç uygulamalarında da başarılı sonuçlar vermektedir. Evde yapılan doğal maskelere ek olarak katılabileceği gibi tatlı  badem yağı içeren bakım ürünleri olarak da kullanılabilir.  
 
Tatlı badem Yağı mı Acı Badem Yağı mı Faydalıdır?   


Temel olarak iki yağ da bademden üretiliyor olsalar da acı badem yağı içeriği sebebiyle tatlı badem yağından  ayrılmaktadır. Tatlı badem yağı  sabit yağlar  sınıfında incelenmektedir. Acı badem yağında hidrosiyanik  asit bulunmaktadır. Bu  asidin  fazlası zehirlidir. Ancak yerinde  kullanıldığında  saç dökülmelerini, kepeklenmeleri  azalttığı bilinmektedir. Saç derisinde oluşabilecek her türlü lekelenmeler ve  egzama türü kaşıntıları  yok eder. Kırılmış, yıpranıp yorulmuş saç uçlarını yumuşatır. Saç derisi ve dip kısımları güçlendirdiği bilinmektedir. Badem  yağları  doğal şifalı yağlardır. Doğal yağlar olmalarına karşın eğer kişide fındık alerjisi tarzında bir rahatsızlık söz konusu ise badem yağları özellikle de acı badem yağı kullanılmadan önce el ve vücudun herhangi bir  yerinde az olarak denenmelidir. 
  
Tatlı Badem Yağı Nasıl Kullanılır? 
 
Tatlı badem yağı sade  olarak kullanılabileceği gibi farklı karışımlar yaparak  kürler oluşturulabilir. Sade kullanımına örnek verilecek olursa, organik  bir badem yağı  temin ettikten sonra, yağdan biraz parmaklarınıza alınır ve önceden yıkanmış, temizlenmiş ve kurulanmış cilde hafifçe yedirilmelidir. Gece boyu yüzde kalabilir eğer alerjik bir durum söz konusu değil ise bu işlem uygulanabilir.  Cilde yumuşaklık ve nem kazandıracaktır. Saç için ise tatlı badem yapını  2-3 kaşık  olacak şekilde sade olarak cezvede ısıtıp saç diplerine yedirmek yeterli  olacaktır. 1 saat sonra yıkanıp durulama yapılabilir. Saçı besler, yumuşatır, kaşıntıyı önler ve parlak  saçlara  sahip olunur. Cilt maskesi için 1 çorba  kaşık yoğurda  1 çorba kaşığı bal ve 1 çorba kaşığı badem yağı ilave ederek karışım hazırlanır. Pütürlü hali gidinceye kadar karıştırılır. Pürüzsüz hale gelince cilde uygulanır. Yaklaşık 20 dakika kadar ciltte beklemesi yeterlidir. Sonrasında yıkanıp durulanır. Ciltte çok bekletmek uygun değildir, çünkü badem yağının kıl kökü beslediği unutulmamalıdır. Az bir süre cilt yüzeyinde kalması yeterli olacaktır. 
 
 
Badem Yağı Tüketilir mi? 


Badem yağı sade olarak da tüketilebilen doğal bir yağdır. Ancak yağ tüketilirken seyreltme gerekmektedir. Yemeklere birkaç damla koymak, salatalara 2-3 damla eklemek gibi az miktarda uygulama yapılabilir. Düzenli kullanımda iyi olan kolesterolü yükseltir. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara karşı vücudu dirençli hale getirir. Sinir sistemini koruduğu ve kalp sağlığına iyi geldiği uzmanlar tarafından açıklanmıştır. Badem yağı  tüketmenin ağrılara iyi geldiği de söylenmektedir. Ağrı kesici özelliğinin yanı sıra tansiyon düzenleyici özelliği de vardır. Badem yağı genellikle cilt üzerindeki olumlu etkileri halk tarafından bilinip uygulanmaktadır. Masaj için de kullanılan badem yağı vücuttaki kas gerginliğini ve ağrıların giderilmesine yardımcı olur. Badem yağı  ile masaj hem kemik gelişimine iyi gelir hem de kan dolaşımını hızlandırır. Ayrıca tırnak kırılması gibi şikâyetlerde de badem yağı tırnak üzerine sürülüp bekletilince tırnağı besler, kolay ve sağlıklı uzamasına olanak sağlar.