115 İnsani Yardım Kuruluşundan Gazze için acil çağrı: “Siviller Aç Bırakmak Savaş Suçudur”

Almanya merkezli Welthungerhilfe ve diğer 114 insani yardım kuruluşu, Gazze’deki kitlesel açlık ve ölümleri protesto eden bir bildiri yayınladı. “Sivilleri aç bırakmak bir savaş suçudur” diyen kuruluşlar, acil ateşkes ve yardım sağlanması çağrısında bulundu.

Bu haberin fotoğrafı yok

115 İnsani Yardım Kuruluşundan Ortak Bildiri

Almanya merkezli Welthungerhilfe’nin de aralarında bulunduğu 115 insani yardım kuruluşu, “Gazze’de kitlesel açlık yayılıyor, meslektaşlarımız ve yardım ettiğimiz insanlar ölüyor” sloganıyla yayımladıkları ortak bildiride, “Sivilleri aç bırakmak bir savaş suçudur. Kara sınır kapılarını açın, BM öncülüğünde yardımları ulaştırın, kuşatmayı sona erdirin, ateşkesi kabul edin” dedi.

Yardım Görevlilerinin Sesine Kulak Verin

Welthungerhilfe’ın üst yöneticisi Mathias Mogge tarafından paylaşılan ortak bildiride, İsrail hükümetinin Gazze Şeridi’nde halkı açlığa mahkum ederken, yardım görevlilerinin de aynı şekilde gıda yardımı için sıraya girmek zorunda kaldığına dikkat çekildi. Yardım kuruluşlarının, “Yardım ettikleri insanların ölümlerini gören insani yardım kuruluşları artık kendi meslektaşlarının gözleri önünde yok oluşlarını da izlemek zorunda kalıyor” ifadeleri kullanıldı. Özellikle ABD ve İsrail tarafından desteklenen Gazze İnsani Yardım Vakfı’nın (GHF) çalışmaları sonrasında meydana gelen katliamların boyutları vurgulandı.

İnsani Yardımın Acil İhtiyaçları

Bildiride, “Sivilleri savaş silahı olarak aç bırakmak bir savaş suçudur” denilerek, insani yardım kuruluşları hükümetleri harekete geçmeye çağırdı. “Tüm kara sınır kapılarını açın, BM öncülüğündeki mekanizmalar aracılığıyla gıda, temiz su, tıbbi malzeme, barınak ve yakıtın sınırsız tedarikini sağlayın, kuşatmayı sona erdirin ve derhal ateşkesi kabul edin” ifadeleriyle kaygılar dile getirildi.

Çocuklar ve Yaşlılar İçin Durum Derinleşiyor

Doktorların, özellikle çocuklar ve yaşlılar arasında rekor sayıda akut yetersiz beslenme vakası yaşandığını belirttiği bildiride, “Akut sulu ishal gibi hastalıklar yayılıyor, pazarlar boş, çöpler birikiyor. Yetişkinler açlık ve susuzluktan sokaklarda yığılıp kalıyor” açıklamaları yapıldı. Gıda yardımı dağıtımının yetersizliği, insanların ölüm riskini artırdığı vurgulandı.

Psikolojik İşkence ve Umut Kırıklığı

“Filistinliler, umut ve hayal kırıklığının kısır döngüsüne hapsolmuş durumdalar. Hayatta kalmak bir serap gibi. İnsani yardım sistemi, sahte vaatlere dayanamaz” denilen bildiride, hükümetlere acil harekete geçme çağrısı yapıldı.

Uluslararası Toplumdan Destek Bekleniyor

Ortak bildiride, “Hükümetler artık harekete geçmek için izin beklememeli” ifadeleri dikkat çekti. Gazze’deki insani durumun aciliyeti göz önünde bulundurularak, “Tüm sınır kapılarını açın, militarize dağıtım modellerini reddedin” çağrısında bulunuldu.

Almanya merkezli Welthungerhilfe, 1962 yılından bu yana dünyanın çeşitli bölgelerinde insani yardım faaliyetlerinde bulunmaktadır.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı