104 Yıldır Düşmanın İzlerini Taşıyor
Fransız işgal güçlerinin Gaziantep Savunması sırasındaki saldırıları sonrası, tarihi Boyacı Camii’ne düşen bir top mermisi, 104 yıldır caminin karşısındaki bir evin duvarında saplanmış durumda. Bu durum, bölgenin tarihine ve Gaziantep halkının azmine tanıklık etmeye devam ediyor.
Kurtuluş Savaşı döneminde, işgale karşı durarak İslam’ın izlerini koruyan Gaziantepliler, üretken bir direnişle bu toprakları düşman işgaline karşı savunmuşlardı. 104 yıl önce başlatılan işgale karşı gösterilen bu direnişin sürekliliği, kentin düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümünde bir kez daha hatırlanıyor. Savaş sırasında Fransız askerlerinin kentteki çeşitli cemaatlere ve ibadet yerlerine yönelik uyguladığı şiddetin izleri, birçok tarihi camide hala görünür durumda.
Fransızların Bombardımana Tuttuğu Camiler
Fransız işgal birlikleri, Gaziantep’teki ilk bombardımanlarını Hamidiye Guraba Hastanesi’ne gerçekleştirdi. Bu hastanenin yıkılmasıyla birlikte, yaralı siviller Şeyh Fetullah Camii’nde tedavi edilmeye başlanırken, Fransızlar bu camiye de defalarca saldırıda bulundu. Sadece Şeyh Fetullah Camii değil, Kozanlı, Hacı Nasır, Ferhadiye ve birçok diğer tarihi cami de Fransız bombardımanının kurbanı oldu; bazıları tamamen yıkılırken, birçoğu harabe haline geldi. Kentteki bazı evlerin dışında, camilere ait top mermisi izleri hala teşhis edilebiliyor.
104 Yıl Boyunca Süren İlgiyi İfade Ediyor
Evin duvarına saplanan patlamamış top mermisi, tarihinde bir kanlı döneme tanıklık ederken, işgalci Fransız ordusunun acımasız eylemlerinin bir sembolü haline gelmiş bulunuyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazikültür A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar, kentin tarihi camilerinde görülen mermi ve şarapnel parçalarının izlerinin, geçmişte yaşananların bir hatırası olduğunu vurguladı. Yakar, Fransızların Gaziantep Kalesi çevresindeki camilere saldırmalarıyla ilgili bilgileri paylaşırken, yaşananların ve kayıpların hala göz önünde olduğunu dile getirdi.
Bomba İzlerinin Asırlık Şahitliği
Gaziantep’te bulunan 26 tarihi caminin minarelerinde, Fransızların Gaziantep Savunması esnasında attıkları bomba ve mermi izlerine rastlandığını ifade eden Yakar, bu durumun geçmişin bir yansıması olduğunu belirtti. İşgalci Fransızların, sivillerin üzerine bombalarını yağdırarak şehirde moral bozukluğu yaratmaya çalıştığını, bu yöntemin günümüzde farklı coğrafyalarda da yaşandığını gözler önüne serdi. Günümüzde bu ibretlik eserler, geçmişe dair önemli anılar sunmaya devam ediyor.
