AFYONKARAHİSAR'ın Sandıklı İlçesi'nde Ramazan ayının vazgeçilmezi davulcular, uzak mahallelerde oturanları sahura uyandırmak için motosiklet kullanıyor. Biri motosikleti sürerken, diğeri arkada ters oturup davul çalıyor.

Sandıklı'da sahur öncesi bir kahvede toplanan 60 kadar davulcu, gruplar halinde cadde ve sokaklarda dolaşarak oruç tutmak isteyenleri sahura uyandırıyor. Davulculardan bazıları ise ilçenin uzak mahallelerine ulaşmak için motosiklet kullanıyor. Biri motosikleti kullanırken diğeri arkaya ters oturup davul çalıyor.

Yaklaşık 20 yıldır Ramazan davulu çaldığını, 3 yıldır da motosiklet üzerinde bu işi devam ettirdiğini söyleyen 44 yaşındaki Serdar Ula, "Çok uzak mahalleler var. Orada oruç tutmak isteyenleri sahura kaldırmak, onları sahura yetiştirmek için motosikletle davul çalıyoruz. Motosikletle fazla da yorulmuyoruz" dedi.

40 yaşındaki Mustafa Akyol, "İlçemizde yıllardır Ramazan davulu çalma geleneğini sürdürüyoruz. Sandıklı'mız geçen yıllara göre büyüdüğü için uzak mahallelere sahurda yetişmek için haliyle güçlük çekiyoruz. Motosiklet sayesinde bu mahallelere rahat ulaşıyoruz" diye konuştu.

Vatandaşı sahura kaldıran Ramazan davulcuları, "Davulumu taktım boynuma. Tabağı koydum koynuma. Bu ayda para kokar vermezsen obalım boynuma. Davulumun ipi pekmez. Davulumun sesi çıkmaz. Davulcunun bahşişini vermezsen davulcu vallahi buradan gitmez. Eski cami direk ister. Söylemeye yürek ister. Benim karnım tok ama, arkadaşımın canı börek ister" diye maniler okuyarak hem bahşiş topladı hem de vatandaşı sahura uyandırdı.

FOTOĞRAFLI

Motorize Ramazan Davulcuları

Motorize Ramazan Davulcuları

Motorize Ramazan Davulcuları

Motorize Ramazan Davulcuları

DHA