Herhangi bir sağlık problemi olmayan kişilerde aç karnına yapılan testle glikoz düzeyi genellikle 70-100 mg aralığındadır. Hastalığın ortaya çıkmasındaki en önemli etmen insülin hormonunun herhangi bir nedenden dolayı yetersiz olması veya hiç olmamasıdır. Pankreastaki beta hücrelerinde bir hormon olan insülin kan şekerini kandan ayrıştırıp hücrelere girmesini sağlar. Bu durum kandaki şeker miktarını düzenleyip vücudun ihtiyacı olan enerjiyi sağlayıp doğru çalışmasını sağlamaktadır. Şeker hastalığı olmayan sağlıklı bireylerin aldıkları besinlerin enerji haline dönüştüren pankreas insülin üretir.  Diyabet hastaları yeterli düzeyde insülin üretmedikleri için dışardan vücuda enjekte edilir.

Şeker Hastalığının Çeşitleri

Yapılan araştırmalarda diyabet hastalığının iki türü olduğunu ortaya çıkmıştır. Tip 1 Diyabet ve Tip 2 Diyabet olarak bilinen şeker hastalığının oluşmasında çevresel ve genetik sebeplerin birlikte olduğu tespit edilmiştir. Tip1 Diyabet hastalığının oluşmasına pankreas organının zarar görmesi ve gerekli insülin ihtiyacının salgılanamamasıdır. Tip 2 Diyabet hastalığının daha sık görüldüğü ve bunun sebeplerinin de obezite, ileri yaş, stres, hareketsiz yaşam gibi durumların sebep olduğu görülmektedir.

Şeker Hastaları Neden Bayılır?

Vücudun enerji kaynağı olan yiyecekler karbonhidrat, protein ve yağa sahiptir. Besin öğelerinin en önemlilerinden olan glukoz adı verilen basit şekerlerdir. Glukoz sadece beyin değil vücudun önemli bir besin kaynağıdır. Vücuttaki glukoz oranının düşmesi ciddi problemleri de beraberinde getirir. Baş ağrısı, yorgunluk, halsizlik, yürüme güçlülüğünün yanı sıra; bulantı, bayılma ve hatta koma hali bile görülebilir.

Diyabet Hastaları İçin Önemli Besinler 

Şeker hastaları için yapılması gereken en önemli şey doğru besinlerle sağlıklı ve dengeli beslenmektir. Bu besinler şeker hastalığıyla mücadelede son derece önemli aşamalar kaydetmiştir. Bunların başında yulaf ezmesi gelir. Kan şekeri seviyesini düzelmesine yardımcı olan önemli bir besindir. Diğer bir besin kaynağı da badem ve cevizdir. Bu besinlerde bulunan yüksek lif kan şekerinin düzelmesinde önemli bir faktördür. Bunun dışında yoğurt, zerdeçal, armut, tam tahıllar, tarçın, balık, kurubaklagiller diyabet hastaları için önemli besinlerdir.