Kilo vermek ve zayıflamak hem estetik açıdan daha hoş görünmek hem de daha sağlıklı olmak açısından daima istenen bir olgudur. Bunun için ortaya atılan pek çok diyet yöntemi vardır. Bu diyetler zaman zaman işe yarasa da ne yazık ki kalıcı bir çözüm oluşturmazlar. Diyetin bırakılması ile birlikte tekrar kilo alınır. Bu nedenle yapılabilecek en doğru iş yaşam tarzınızı kilo verecek ve tekrar almayacak şekilde düzenlemektir.

Bu yazıda, yaşam tarzı olarak benimsenebilecek bazı alışkanlıklar ile doğal olarak kilo verilmesini sağlayan önerilere yer verdik.

1. Birdenbire Çok Fazla Kilo Kaybetmeye Çalışmayın Gerçekçi Olun

Kilo vermek için en önce yapılacak şey kilo vermeniz gerektiğini kabul etmenizdir. Kilo vermek kolay bir iş değildir. Bu nedenle öncelikle kilo vermenizin şart olduğunu kabul etmeniz gerekir. Aksi halde bu süreçten sıkılır sıkılmaz, kilo vermekten vazgeçebilirsiniz.

Bu konuda sizi yardımcı olacak ikinci adım, vermek istediğiniz kilo konusunda gerçekçi olmanızdır. Sözgelimi 1 haftada 10 kilo birden vermeyi hedeflerseniz en baştan kaybettiniz demektir. Hedefe ulaşamayınca kendinizi başarısız hissedersiniz bu da kilo verme sürecinde direncinizi kırar. Gerçekçi hedef belirlemek haftada 1 en fazla 2 kg vermeyi düşünmek olabilir.

Hedefinize varmak için adımlarınız küçük de olsa, önemli olan sürekliliktir. Böyle olursa mutlaka istediğiniz kiloya inersiniz.

2. 3 Gün Boyunca Yediklerinizi Yazın

Çoğu kez fazla yediğimizi düşünmeyiz. Az yediğiniz halde yanlış şeyler yiyorsanız, yine kilo alırsınız. Neyi ne kadar yeme alışkanlığında olduğunuzu tespit etmenin en kesin yolu, yediklerinizi yazmaktır. Böylece gerçek apaçık gözünüzün önüne çıkar.

Bu yöntemle nerede yanlış yaptığınızı net olarak görebilirsiniz. Problemin kaynağını öğrenmek, önlem alabilmek için önemlidir. Çok fazla abur cubur tüketip tüketmediğiniz, yeteri kadar su içip içmediğiniz, neyi ne kadar yediğiniz bu yöntemle açıkça ortaya çıkar. Günlük yemek alışkanlıklarınızı not ederseniz, ne yediğinizi, ne kadar yediğinizi ve en önemlisi neden yediğinizi fark edersiniz.

Bütün yeme alışkanlıklarınız 3 günlük diyet kaydında açığa çıkar. Az yediğiniz halde, çok kalori tüketirseniz yine kilo alırsınız. Özellikle hafta sonları yediklerinize daha çok dikkat edin. Atıştırdıklarınızı kaydedin.

3. Ne Kadar Kalori Tüketmeniz Gerektiğini Öğrenin

Ne kadar kalori tükettiğinizin farkına vardıktan sonra, kilo vermek için tüketmeniz gereken kalori miktarını öğrenin. Bunu öğrenmenin pek çok yolu vardır. Bir diyetisyen ile bağlantı kurarak kaç kilo vermenizin uygun olduğunu ve bunun için tüketmeniz gereken günlük kalori sınırını öğrenebilirsiniz.

Bazı fitness salonlarında bulunan bir takım cihazlara yaşınızı, boyunuzu, kilonuzu, aktivite düzeyinizi kaydettiğinizde otomatik olarak en fazla alabileceğiniz günlük kalori miktarını öğrenebilirsiniz. Sözgelimi 2200 kalori sizin için yeterli olduğu halde, siz günlük 3000 kalori alıyorsanız, her gün 800 kalori fazladan tüketiyorsunuz demektir. Bu bilgiyi edindikten sonra yavaş yavaş bu kalorileri azaltabilirsiniz.

Öncelikle 200 kalori azaltarak başlayın. Yavaş yavaş 2200 kaloriye inin. Bu arada fiziksel aktivitenizi arttırmayı planlıyorsanız, almanız gereken kalori miktarı daha yüksek olabilir. Bu tür durumlarda almanız gereken kalori miktarını diyetisyeninizle ya da fitness eğitmeninizle görüşerek öğrenebilirsiniz.

4. Şekerden Uzak Durun

Şeker yaşamımızda çok farklı kılıklarda karşımıza çıkar. Pastalar, kurabiyeler, kekler, meyve suları, ketçap vs. ürünler bolca şeker içerir. Bu nedenle şekeri kesmek ciddi anlamda günlük kalori alımınızı azaltacaktır. Şekeri keserken de bunu yavaş yavaş yapmanızı öneririz. Sözgelimi öncelikle çay ya da kahve ile şeker alıyorsanız, bunları keserek işe başlayın.

Çerez türü atıştırmalıklar için size önerebileceğimiz ürünler, yulaf ezmesi ile yapılanlardır. Gittikçe daha az şeker içeren ürünleri seçmeye başlayın. Damak zevkiniz alışacağı için zaman içinde çokdaha az şeker tüketmek isteyeceksiniz.

Şekeri kesmenin en iyi tarafı spor salonunda fazla terlemenize gerek kalmadan kilo vermeye başlamanızdır..

5. Mutfak Alışverişlerinize Dikkat Edin

Mutfağınız için alışveriş yaparken, eski alışkanlıklarınıza devam etmeyin. Mutfakta olmayan ürünleri sık tüketemezsiniz. Bunun için daha önce almakta olduğunuz gazlı içecekler, cipsler, kekler vb. ürünleri almayın. Onun yerine daima elinizin altında olmasında yarar bulunan sebze, meyve, şifalı otlar, lifli ürünler, fındık, keten tohumu, yulaf ezmesi, baharat türü şeyler alın.

6. Yemeklerinizi Evde Yapın

Kesin olan bir şey varsa dışarından alınan ürünlerin katkı maddeleri koruyucular ve tatlandırıcılar içerdiğidir. Restoranlar ne kadar ev yemeği satıyoruz deseler de, asla sizin yaptığınız hafiflikte yiyecekler üretmezler. İster istemez yemekleri bol kalorili soslarla dolu olacaktır.

Çok detaylı reçetelere gerek yok, basitçe salatalar, fırında ya da ızgara sebzeler, mantar, sebze ile sotelenmiş mercimek vs. yeterlidir. Bunlar hem yapması kolay ,hem de amacınıza hizmet eden yiyeceklerdir.

Hafta içinde çok yoğunsanız ve yemek yapmak için zamanınız yok ise, hafta sonunda sebzeleri doğrayın, evde salata sosu hazırlayın, bunları hava geçirmez kaplarda buzdolabına dizin. Böylece hafta içine fazla iş bırakmamış olursunuz.

7. Bolca Su İçin

Su içme konusundaki asıl sıkıntı susadığımız zamanların çok büyük bir kısmında bunu hissetmeyiz. Tam tersine bir şeyler atıştırmak bize iyi gelir diye düşünerek su içmek yerine 1-2 kurabiye atıştırırız.

Tavsiye edilen en ideal su alım miktarı her gün 3-4 litredir. Eğer fiziksel aktivitesi yüksek bir işiniz varsa, daha da fazla su içmelisiniz. Yeteri kadar su içilmediği takdirde metabolizmanız yavaşlar, vücutta zehirli maddeler birikmeye başlar, metabolik sistemin PH dengesi bozulur. Bütün bunlar, normal çalışmakta olan hücrelerin yaşam fonksiyonlarını olumsuz etkiler.

Bütün bunlardan anlaşılacağı gibi yeterli su tüketiminin hayati önemi vardır. Yeteri kadar su içmek, bilinçli bir çaba harcanmasını gerektirir. Suyun daha cazip görünmesi için salatalık ve nane ilave edin.

8. Bolca Sebze Tüketin

Kilo verme konusunda size en fazla yardımcı olacak ürünler sebzelerdir. Yeterli sebze tüketimi olmadığı takdirde kilo vermek çok zorlaşacaktır.

Yeşil soğan, bamya, patlıcan, domates, soğan, otlar, ıspanak, lahana, marul, yeşil lahana, turp, diğer yeşillikler, kereviz, havuç, pancar, brokoli, frenk soğanı, ve baharat tüketin. Böylece vücudunuza hem lif, hem de vitamin ve mineral yüklersiniz. Sebzelerin en önemli özelliği bolca lif içerdikleri halde, kalorilerinin çok düşük olmasıdır. Günde 3 ila 5 porsiyon sebze yerseniz, tokluk hissettiğiniz süre uzar.

9. Meyve Yemeyi İhmal Etmeyin

Meyveler sadece zayıflamak için değil, her zaman tüketilmesi gereken ürünlerdir. Meyveler vitamin, mineral, diyet lifi açısından çok zengin ürünlerdir. Bunun yanı sıra toksinlerin vücuttan atılmasını sağlarlar. Sindirimi düzenler.

Sağlıklı ve güzel cilt ve saçlar için mutlaka tüketilmesi gereken ürünlerdir. Üstelik meyvelerin tok tutucu özelliği vardır. Günde 3 porsiyon farklı meyve tüketmenizi öneriyoruz.

10. Kesinlikle Kızartma Tercih Etmeyin

Kızartma ürünler bir tür kandırmacadır. Besin değeri yoktur. Kolesterolü ve kalorisi yüksektir. Üstelik de vücutta toksik etki yaratır. Hele dışarıdan satın alınan kızartmış patates, kızarmış tavuk, patates vb. yiyecekler % 90 kullanılmış yağda kızartılır. Yani, aynı yağ içinde pek çok defa kızartma yapılmış olur. Bu nedenle de yağda toksik bileşenler oluşur. Ne yazık ki hazır gıda işletmeleri her kızartma için yeni yağ kullanmanın maliyetini hesapladıkları için, çoğu kez ürünler aynı yağda tekrar tekrar kızartılır.

Bu tür besinler çeşitli iltihaplanmalar, sindirim sorunları hatta kalp hastalıkları için zemin hazırlarlar. Bu nedenle kesinlikle yemek yeme alışkanlığınıza kızartma ürünleri dahil etmemenizi öneriyoruz.

11. İşlenmiş Gıdaların Zararı Yararından Çoktur

İşlenmiş gıdalar çoğu kez sodyum içerirler. Sodyum, koruyucu maddeler ya da çeşitli katkı maddeleri uzun süreli kullanımda vücuda ciddi zararlar verir.

Bu nedenle kendinizi korumanız açısından salam, sosis, dışarıdan hazır alınan yemekler hatta kahvaltı gevrekleri gibi ürünleri evinize almayın, böylece tüketmezsiniz. Mikrodalgada çabucak hazırlanan yemekleri tercih etmeyin.

12. Kahvaltı Vücudunuz İçin Altın Değerindedir, Atlamayın

Gece uykusundan çıkan vücut ortalama 6-8 saat aç kalmıştır. Bu açlığın bir şekilde kırılması ve organların beslenmesi gereklidir. Özellikle beynin uzun süre aç kalmaması önemli bir konudur. Beynin vücut fonksiyonlarını kontrol ederek, bütün hücrelerin enerji alıp görevlerini yapmaları için organize edebilmesi, düzgün beslenmesine bağlıdır.

Bu nedenle bütün gece boyunca aç kalan vücudunuzu faydalı ürünlerle besleyin. Bunlar süt, yumurta, yulaf ezmesi, meyve ya da ıspanaklı smoothie olabilir. Kahvaltıda yiyeceklerinizi sizi en az 2 saat tok tutacak şekilde planlayın. Böylece enerji düzeyiniz yükselir ve çalışmalarınıza daha iyi konsantre olursunuz.

13. Protein Önemlidir Her Öğün Alınmasında Yarar Vardır

Protein bir makro besin olup, vücudunuz için hayati öneme sahiptir. Vücuttaki metabolizmik faaliyetleri düzenleyen hormonlar, enzimler, saçlar, tüyler, tırnaklar, kaşlar hepsinin temel yapıtaşı proteindir. Bu nedenle ne yapın yapın, her öğünde protein almaya gayret edin. Hatta bunun için bilinçli bir çaba harcayın.

Protein kaynağı olarak balık, peynir, hindi yumurta, tohumlar, tavuk göğsü, , fındık, süt, mantar, soya, mercimek, baklagiller ve tofu tercih edin. Bu sayılanlar kuvvetli protein kaynağıdır. Bu ürünleri bir şekilde kahvaltıda, öğle yemeğinde ve akşam tüketmeye çaba harcayın. Böylece çeşitli proteinleri dengeli bir şekilde almış olursunuz.

14. Karbonhidrat Tüketimini Sonlandırmak İçin Günlük Saatiniz 19:00 Olsun

Gün bitip, geceye dönüldüğünde otomatik olarak vücut aktivitesi düşer. Eğer akşam yemeğinizi saat 19:00 ‘dan sonra yeme alışkanlığında iseniz tercihen çorba, sebze sote ya da güveç tarzı yemekleri tüketin. Saat 19:00’ dan sonra ağır yiyecekler, hele karbonhidratlar vücudunuza çok da iyi gelmez. Akşam yemeği için meyve ya da yoğurt ideal öğünlerdir. Bu saatlerden sonra glisemik indeski düşük gıdaların tüketimi daha uygundur.

15. Lifli Ürünlerin Yerini Tutabilecek Herhangi Bir Şey Yoktur

Diyetinizle birlikte lifli ürünler aldığınızda, vücudunuzda gereksiz yağ emilimini önlemiş olursunuz. Lifli ürünler, sizi daha uzun süre boyunca açlık hissetmekten alıkoyar. Barsak temizlenmesini sağlar. Sindirim sistemini düzenler. Böylece metabolizmanız sürekli aktif kalır. Size tavsiye edebileceğimiz lifli ürünler kahverengi pirinç, kabuklu sebzeler, yulaf ya da etli meyveler olabilir.

16. Yeşil Çay Tercih Edin

Yeşil çay gerçek bir antioksidan deposudur. Antioksidanlar, vücuda zararlı etkileri bulunan serbest radikalleri temizler. Serbest radikallerinin çalışma mekanizması, öncelikle Hücre DNA’sını mutasyona uğratarak başlar. Bu yolla vücudun normal çalışması sekteye uğrar. Üstelik serbest radikaller daha başka olumsuz reaksiyonlara girme potansiyelleri olduğu için, sistem üzerinde tehdit unsurudur.

Bu tip olumsuz reaksiyonlar öncelikli olarak stres düzeyini yükseltir ve iltihaplanmaya varan problemlere yol açar. En sonunda iltihap kaynaklı kilo alımı/ ödem gözlenebilir. Bütün bunların önüne geçmek için günde en az 3 bardak yeşil çay içmenizi öneriyoruz. Yeşil çaya şeker ilave etmeyin.

17. Paketli İçecekler Ne Yazık ki Lezzetli Olduğu Kadar Sağlıklı Değildir

Paketlenerek satışa sunulan meyve/ sebze suları ya da enerji içeceklerinde bol miktarda yapay tatlandırıcılar, şeker türevleri ve renklendiriciler bulunur. Bütün bu ilave maddeler, kilo alımına sebep olduğu gibi, yüksek kan şekeri, diyabet ya da insülin direnci için zemin hazırlar.

Size tavsiye edebileceğimiz taze meyve ya da henüz sıkılmış meyve sularıdır. Bunlar için vaktiniz yok ise, şeker ilavesiz % 100 meyve sularını tercih etmenizi öneriyoruz.

18. Alkol Sınırlı Alınmalıdır

Alkollü içecekler çok fazla kalorilidir. Herhangi bir parti ya da yemeğe katılmaktan kendinizi mahrum etmeyin, ama böyle bir ortamda en fazla 1 bardak şarabı yudum yudum için. Bu arada, bolca proteinli ürünler tüketmeye gayret edin. Ayrıca bu tür aktivitelerde susuz kalmamak için, bol miktarda su içmeyi de ihmal etmeyin.

19 Hızlı Hızlı Yemeyin Temponuz Yavaş Olsun

Yavaş yemek yemek, zayıflamak için bir anahtar sayılabilir. Yavaş yemenin size kazandıracağı avantajlardan birisi daha az hava yutacağınızdır. Yavaş yerken hızlı yediğiniz zamana oranla, daha az yemek yersiniz ve daha az miktarda yiyecekle doyduğunuzu anlarsınız.

20. Yemek İçin Kullanacağınız Tabaklar Küçük Boy Olsun

Yemek yerken küçük tabakları kullanmak daima avantajlıdır. Küçük tabaktaki yemek miktarı az bile olsa, görsel olarak beyin bunu yüklü bir porsiyon olarak kabul eder. Denemenizi öneriyoruz tabaktaki yiyecek bittiğinde artık daha fazla açlık hissetmeyeceksiniz. Bu sisteme alışmak için 1-2 gün gerekebilir ama emin olun, bu karşılığını alacağınız bir çabadır.

21. En Son Öğününüzü Yedikten Sonra Uyumadan Önce 3 Saat Geçirin

Akşam en son porsiyonunuzu tükettikten sonra uyumadan önce, 2 -3 saat hiçbir şey yemeden zaman geçirmekte yarar vardır. Bu sayede, gereksiz atıştırmalıkları bırakırsınız. Uykudan 2-3 saat önce atıştırdıklarınızı vücudun yakması mümkün olmayacaktır. Böylece yedikleriniz vücudunuzda direk yağ olarak depolanır. Gereksiz yağlanma kilo alımına yol açar.

Uyumadan önce atıştırmak vücuda stres yükleyerek uyku kalitenizi de bozabilir. Stres altında olmak ve yetersiz uyku, kilo verme sürecini yavaşlatabilir.

22. Yemeklerinizi Yerken Aynanın Önüne Yerleşin

Çevrenizdekilerin dürüstlüğüne güvenebilirsiniz elbette, ama ne yazık ki hiç kimse duvardaki ayna kadar gerçekleri size anlatamaz. Bundan yararlanın.

Yemeklerinizi aynanın önünde yediğinizde fazla yediğinizi otomatik olarak görürsünüz. Aynanın önünde yerken, ikinci bir servis daha almak için fazla hevesli olmazsınız.

23. Atıştırdıklarınız Çok Çok Önemlidir Göz Ardı Etmeyin

Gün içinde, öğünlerde ağzınıza attıklarınıza dikkat edin. Atıştırmalık tercihiniz işlenmiş ürünler ise, ne yaparsanız yapın, kilo vermeniz çok zorlaşır. Atıştırmalık olarak yağsız patlamış mısır, havuç, meyve özellikle de salatalık öneriyoruz.

24. Vücudunuz Hareket Etmek Üzere Tasarlanmıştır

Üzerinizdeki negatif enerjiyi atmak ve fazla enerjiyi harcamak için çaba harcamalısınız. Öncelikle yürüyüş gibi kardiyo egzersizlerine başlayın. Yürüyüşten sonra haftanın 3 ila 5 günü, kardiyo ile birlikte vücut geliştirme çalışmalarına odaklanın. Bunun için en kolay yol, bir spor salonuna yazılmaktır. Bunun yanı sıra koşmak, yüzmek, dansa etmek ya da çeşitli egzersizler yapmak hayatınıza güzel renkler katacaktır.

25. Hareket Etmek İçin Her Fırsatı Kullanın

Günlük yaşam aktivitelerinizde, olabildiğince hareketli olun. Bir saatten fazla oturmayın. Oturma süreniz 1 saati doldurdu ise, ayağa kalkıp dolaşın. Çalışma masanızda sürekli oturmayın, zaman zaman ayakta çalışmayı deneyin. Bu size değişik ve eğlenceli gelebilir.

En sevdiğiniz filmi izleyebilirsiniz tabii ki ama önce spor salonuna gidin. Arkadaşlarınızla eğlenmek için davet düzenliyorsanız hazır yemekler almayın. Yemekleri siz yapın çok daha lezzetli ve eğlenceli bir akşam geçirirsiniz.

26.Hafta Sonlarınız Durgun Geçmesin

Bütün hafta, son 2 günü bekledikten sonra bu süre içinde pasif kalarak zamanın akmasına izin vermeyin. Yürüyüş, bisiklet kullanmak, bir sanat faaliyetine katılmak hafta sonunuzu mutlu geçirmenizi sağlar.

27. Artık Bunu Söylemeye Gerek Yok; Sigara İle Vedalaşın

Sigara içmek sizi rahatlatmaz, tam tersine vücudunuza stres yükler. Stres kilo vermenizi engeller.Bu nedenle bugün hem kendinizi, hem çok sevdiklerinizi güvence altına almak için sigarayı bırakın. Kabul edin yeteri kadar içtiniz zaten…

28.Çevrenizde Sosyal Destek Ortamınız Olsun

Aile ve arkadaş çevreniz kilo verme çabanızı desteklediği takdirde, çok daha çabuk ve zorlanmadan kilo kaybedersiniz. Onlara desteklerinin sizin için önemli olduğunu hissettirin. Hatta daha da iyisi bir diyet ve egzersiz arkadaşı edinin. Kilo verme hızınıza şaşıracaksınız.

29. Kaliteli Uyku Uyuyun

Yeteri kadar uyumadığınızda yorgun ve sinirli olabilirsiniz. Ama hepsi bu değil, uykusuzluk aynı zamanda kiloyu da yanında getirir. Az uyku, stres ile birlikte serbest oksijen radikalleri oluşumunu destekler. Bu oluşum da, sizin hiç hoşunuza gitmeyecek karın yağlanmasına yol açar.

Özetle uykunuza dikkat edin, her gün ortalama 7-8 saat uyuyun. Bu şekilde dinç kalkarsınız, sabah egzersizleri, kahvaltı için size zaman kalır. Gününüz için daha verimli plan yapma vaktiniz olur.

30.Stresten Kaçının

Günümüzün yoğun temposunda stres altında olmak kaçınılmaz gibi görünse de, aslında buna mecbur değilsiniz. Her şeyi kontrol etmeye çalışmayın. Emin olun hayatı biraz akışa bırakmak, iyidir. Rahatlayın ve keyif aldığınız şeyleri yapın.

Stresten uzak kalmak kilo vermenizi kolaylaştırır. Hep yapmak istediklerinizi yapın, renklerle uğraşın, resim yapın, yüzün, dans edin, yeni arkadaşlar ve yeni ilgi alanları edinin.

Yaşam alışkanlıklarınız değiştirmek, ameliyatlardan ya da bazı haplardan çok daha eğlenceli olacaktır. Bunları deneyin, yöntemin sihrine şaşıracaksınız.

İyi eğlenceler…