FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde İstanbul'daki eylemleri planladıkları iddiasıyla aralarında Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de bulunduğu 6'sı general 9'u firari 24 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşmaları sona erdi. Bu davanın tutuklu sanığı olan Tümgeneral Fethi Alpay, Ankara'daki darbe davasında mağdur-müşteki olduğunu belirterek, o davadaki darbecilerden hesap sormak için tahliyemi istiyorum" dedi. Savcı, tutuklu 15 sanığın da tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti ara kararını daha sonra açıklayacağını belirtti.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Silivri'de görülen ana darbe davasının son duruşma gününde olay tarihinde Hava Harp Okulu Komutanı olan ve darbecilerin atama listesinde İstanbul Valisi olarak görevlendirildiği belirtilen Tümgeneral Fethi Alpay savunma yaptı.

6 GENERAL İLE BİRLİKTE KELEPÇELENEREK AKINCILAR'A GÖTÜRÜLDÜM

Darbe girişimi öncesi Hava Harp Komutanlığı'nda gerçekleştirilen darbe toplantısına katılmadığını, daha önceden tanıdığı Tuğgeneral Gökhan Sönmezateş'in küçük bir grupla toplantı yapmak istemesi üzerine burayı tahsis ettiğini söyledi. Olay günü Yalova'da Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal ile birlikte olduğunu ve 18.15'te düğüne katılmak üzere Moda Deniz Kulübü'ne gittiğini burada darbeciler tarafından 6 generalle birlikte derdest edilerek kelepçelendiğini anlattı. Daha sonra bir helikopterle Hava Harp Okulu Komutanlığı'na götürüldüğünü anlatan Alpay, burada generallerle birlikte odalarda tutulduklarını sabaha karşı da, yine helikopterle bindirilerek Ankara'daki Akıncı üssüne götürüldüğünü söyledi.

ABİDİN ÜNAL, YAŞAR GÜLER VE AKIN ÖZTÜRK BENİ KURTARDI

Gözlerinin kapatıldığını, elleri ile ayaklarının bağlandığını anlatan Alpay, darbenin başarısız olmasının ardından Yaşar Güler, Abidin Ünal ve Akın Öztürk'ün gelip kendisini kurtardığını, hatta plastik kelepçelerin kesilmesi sırasında yaralandığını, Abidin Ünal'ın bu durum üzerine kendisine o an gazi general dediğini anlattı. İstanbul'a geldiklerinde önce serbest bırakıldıklarını daha sonra kendisinin gözaltına alınarak tutuklandığını belirtti.

HESAP SORMAK İÇİN TAHLİYE TALEBİNDE BULUNDU

FETÖ'cü olmadığını, sadece bazı kişilerin kendisi hakkında doğru olmayan beyanlarda bulunmaları üzerine tutuklandığını belirten Alpay, aynı zamanda Ankara'da süren darbe davasında ise mağdur müşteki olduğunu belirterek, "Beni bu duruma düşüren hain FETÖ'den hesap sormak için tahliyemi talep ediyorum" dedi.

ANKARA'DA MÜŞTEKİ İSTANBUL'DA SANIK

Çapraz sorgusunda darbecilerin listesinde İstanbul Valisi olarak gösterildiği hatırlatılarak, "Listede bulunmanızın amacı, sizden beklentilerinin olmasından mı kaynaklanıyordu?" sorusuna sanık Alpay, "Sanırım, havaalanındaki pistleri kullanmak, yakıt ikmali gibi ihtiyaçları benim üzerimden yapacaklarını düşündükleri için beni listeye aldılar. Benim valilik gibi bir deneyimim yok. Oysa ki, FETÖ'den tutuklu valiler var. Onları vali olarak gösterebilirlerdi" dedi.

SAVCI TUTUKLULUĞUN DEVAMINI İSTEDİ

Alpay'ın savunmasının ardından mahkeme heyeti, avukatların ve savcının talebini aldı. Savcı, Ak Parti İl Başkanlığı'nın davaya katılma talebinin kabul edilmesini talep ederek, tutuklu 15 sanığın da tutukluluk hallerinin devam etmesini talep etti.

DHA