FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı'ndaki eylemlerle ilgili aralarında sözde "Yurtta Sulh Konseyi" üyelerinin de bulunduğu 221 sanık hakkında açılan davada, savunma yapan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın eski Başdanışmanı Kurmay Albay Orhan Yıkılgan, darbe girişiminden, kendisini saat 24.00 sıralarında arayan Yarbay Ümit Gençer'den öğrendiğini ve kendisine darbe bildirisini okumamasını söylediğini iddia etti.

Ankara 17'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Sincan Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi'ndeki mahkeme salonunda görülen duruşmada, Kurmay Albay Yıkılkan savunma yaptı. Savunmasında, FETÖ'cü ve darbeci suçlamalarını kabul etmediğini belirten sanık Orhan Yıkalkan, başdanışmanlık görevine kendisini daha önce 2 yıl birlikte çalıştıkları Genelkurmay Başkanı Akar'ın getirdiğini söyledi.

ODASINDA BULUNAN NOTLARI KABUL ETMEDİ

Darbeyi planlayan kadronun önemli isimlerinden olmakla suçlanan Yıkılkan, odasında bulunan ve darbe girişimi sırasında gözaltına alınacakların listesi olduğu iddia edilen notların kendine ait olmadığını söyledi. Yıkılkan, "10.5 aydır cezaevinde benim el yazım olmayan bu notlarla ilgili gerçekler ortaya çıksın diye bekliyorum" diye konuştu.

Savunmasında, Adil Öksüz ile darbe öncesi yapılan toplantılara katıldığı iddialarını da kabul etmeyen sanık Yıkılkan, "Erhan Çaha ile bu toplantılara katıldığım söyleniyor. Kendisi bu iddiaları kabul etmedi. Ben bu toplantılara katılmadım" dedi.

"KASIM 2015'TE 15 TEMMUZ'A BENZER DARBE İHBARI GELDİ"

Başdanışmanlık görevi boyunca birçok önemli operasyonun planlanmasında imzası olduğunu belirten Yıkılkan, şunları söyledi:

"Kasım 2015'de bize 15 Temmuz benzeri bir darbe olacağı yönünde ihbar geldi. Bu Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler ile değerlendirildi ve "böyle bir şey olamaz" denilerek bir kenara konuldu. Şubat 2016'da 4 üst komutanı ve bir karacı generalin darbe hazırlığında olduğu yönünde MİT müsteşarının dönemin Başbakanına rapor sunduğu yönünde bilgi aldım. Komutan bilmeyebilir diye kendisine bir notla arz ettim. Ondan sonra benim açımdan da bu ciddi bir konuya dönüştü ve bunlarla ilgili uluslararası basında çıkan şeyleri komutana arz ettim. Şubat 2016 yılından beri darbe hazırlığında bulunmakta suçlanıyorum. Oysaki ben o tarihten beri uluslararası basından bununla ilgili çıkan bilgileri komutana arz ediyordum"

"ÜMİT GENÇER BİLDİRİYİ OKUMAKTA TEREDDÜT ETMİŞTİ"

Sanık Yıkılkan, darbe gecesi saat 24.00 sıralarında, Yarbay Gençer'in kendisini aradığını ve darbe girişimini o saatte öğrendiğini ileri sürdü. Yıkılkan, Gençer'in kendisine darbe bildirisini okuyacağını söylediğini; ancak tereddütte olduğunu, kendisine sorduğunu ve bildiri için Gençer'e "Okuma" dediğini iddia etti.

Yıkılkan bir soru üzerine, darbe girişimini TSK içindeki karışık grupların yaptığını düşündüğünü söyledi. Yıkılkan, FETÖ üyesi olmadığını ve Fetullah Gülen'den de korkmadığını belirtti. Yıkılkan'ın çapraz sorgusu sürüyor.

DHA