B12 Vitamini Nedir?

İnsan vücudunda vitaminler dışarıdan besinler yolu ile takviye edilmektedir. Sağlık açısından sağlam bir insan olabilmek  hayati önem taşır. Vitamin sözcüğünü ilk olarak Casimir Funk tarafından kullanılmıştır. B12 vitamini suda çözünen vitamindir. Karaciğerde 2 mg diğer bölgelerde ise 4 mg depolanmaktadır. B12 vitamini günlük alınmalıdır. Bu vitamin en çok hayvansal gıdalarda bulunmaktadır. Vitamin eksikliği vücutta olumsuz etkiler yaratmaktadır. Vejetaryen kişilerde B12 vitamini eksikliği fazladır. B12 vitamini eksikliği bulunan kişilerde birçok hastalığın nedeni bu vitaminidir. Kan hücre üretiminde en önemlisidir.



B12 Vitamini Eksikliği Hangi Besinlerde Bulunmaktadır?


Deniz ürünleri, (ton balığı, alabalık vb.) hayvansal gıdalarda, (Yoğurt, süt) yumurtanın içeriğinde de B12 vitamini oldukça zengindir. Hayvan karaciğerleri önemli ölçüde B12 vitamin deposudur.



B12 Vitamini Eksikliği Tedavisi



Hastalığın tanısı kan testleriyle belirlenmektedir. Gerekli görülen tedavi yöntemi uzman doktorlar tarafından verilmektedir.  En çok ve önerilen yöntem dilaltı hapı veya dilaltı tabletleridir. Vücutta emilim problemi var ise 1000 gr'lık  iğneler yapılır. B12 vitamini eksikliği tedavi edilmezse elde, ayakta titreme, üşüme, depresyona ve hafıza problemlerine de yol açmaktadır.


B12 İçeren Kuruyemişler Nelerdir?



Ceviz

İlk akla gelen cevizdir. Cevizin içeriğinde B1, B2, B3, B5, B6, B9 vitaminleri bulunur. Ancak cevizde B12 vitamini yoktur.



Fındık

B vitamini açısından zengin olan kuruyemişlerden bir tanesi de fındıktır. Fakat B12 vitamini fındıkta bulunmaz. Genellikle süt ürünleri, hayvansal ürünlerde B12 vitamini bulunur. B12 vitamini takviyesi sentetik olarak üretilmektedir. B12 eksikliğini gidermede yardımcı olarak B12 vitamini takviyesi alınmalıdır. Çünkü B12 vitamini kanser önleyicidir. Beyin sağlığına iyi gelir. Sindirim sorunu olan kişilerde sindirimi kolaylaştırır. Doğurganlığa katkıda bulunur. Omuriliğe, kalp çarpıntısına, göz bozukluğuna, gaz çıkarmaya, yardım eder. Yürüme bozukluğu çekenlerde olumlu etkiler gösterir. Kansızlığa iyi gelir. Saç dökülmelerine unutkanlığa ruh hali bozukluklarına iyi gelmektedir. Sinirlenmeye karşı dirençlidir. Depresyona da katkısı yüksektir.

B12 Vitamini Düşüren Yiyecekler

Mide asitini azaltan ilaçlar, metformin ilacı ( Şeker hastalığında kullanılır.)