STANBUL Kültür Üniversitesi Moda Tasarımı ve Bilgisayar Programcılığı öğrencileri tarafından hazırlanan "dönüşüm" temalı defile Türkiye'de ilk artırılmış gerçeklik destekli teknoloji ile sunuldu.

İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) İşletmecilik Meslek Yüksek Okulu Moda Tasarımı Programı öğrencileri, 8 ayda ürettikleri tasarımlarını "Dönüşüm" temalı defileyle sergilediler. Genç tasarımcı adayları, İKÜ Akıngüç Oditoryumu ve Sanat Merkezi'nde düzenledikleri defileyi, İKÜ Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri Daire Başkanlığı'nın da desteğiyle teknoloji ile birleştirip Fashion Wall (Moda Duvarı) konsepti içinde "Artırılmış Gerçeklik" uygulaması ile defile sonrası ayrıca sundular.

İKÜ Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri Daire Başkanlığı'nın,"Augmented Reality" olarak da bilinen "Artırılmış Gerçeklik" uygulaması ile desteklediği defileyi, kırmızı halıda ağırladığı konuklarına duvarlardaki geniş çerçeveli resimler üzerinde canlanan 3 boyutlu mankenlerle birlikte sanal ortamda sundu. Dünyada ve Türkiye'de eğitim, inşaat, sağlık ve tekstil gibi birçok sektörde kullanılan "Artırılmış Gerçeklik" uygulaması, Fashion Wall (Moda Duvarı) konsepti ile birlikte Türkiye'de ilk kezbir defilede kullanılmış oldu. Gerçek hayatın içine, teknolojik aygıtlar aracılığıyla gerçek görüntülerin, ses ve efektlerle entegre edildiği uygulama sayesinde konuklar, kendilerini 3 boyutlu bir sanal defilenin içinde buldular.

YAKLAŞIK 55 ÖĞRENCİ DEFİLEYE 8 AY HAZIRLANDI

Defile hakkında bilgi veren İKÜ İşletmecilik Meslek Yüksekokulu Moda Tasarımı Programı Başkanı Özge Turunç, "Bu sene dönüşüm temasından yola çıktık. Bu tema geri dönüşüm olarak algılanıyor ama aslında hayatın her alanındaki transformasyondan bahsediyoruz. Yani cinsiyetlerin kendi içindeki dönüşümü, duyguların dönüşümü, doğadaki dönüşüm, teknolojinin dönüşümü, aklınıza gelebilecek her türlü dönüşüm, değişim ve yenilenmeyi ele aldık. Bu yüzden renkli bir koleksiyon çıkardık.Defileyi 2. sınıf öğrencilerimiz hazırladı. Bu sene mezun olacaklar. Yaklaşık 55 öğrencinin ürünlerini gördük. Defileye 8 ay hazırlandık. 4 ay tasarım süreçleri devam etti. Kalan 4 ayda da dikim, kalıp, işleme gibi üretimsel süreçler sürdü" diye konuştu.

İKÜ 2. sınıf öğrencisi Zehra Aydeniz "gölge" konulu çalışmasını şöyle dile getirdi:

"Konum ekoizm ve içimdeki yansımalardı. Gölge üzerinden ilerledik. Kıyafetimde gölgenin eşsiz hareketlerini ve boyutsal değişimlerini anlattım. Bunu içimizdeki farklı değişken insanların renkli görünümleriyle kıyafetimde şeffaf PVC kumaştan ve renkli neon biyelerle anlatmaya çalıştım.Konu gölgeydi ve çok uzun bir deneme süreci oldu. Mezuniyet dönemimizde böyle bir şey yapma şansı bulduk. Kıyafetimde hem içimizdeki renkli insanları ve aslında siyah bir gölgeye sığmadığımızı, aslında değişken olduğumuzu ve değişik renklerde kendimizi ifade edebileceğimizi anlattım."

İKÜ 2. sınıf öğrencisi Sena Binbaşı da çalışmasını "Benim konum uzaydaki kara delikti. Kara deliğin de ana fikri uzayda ömrü tükenmiş yıldızların bir nova patlama etkisiyle oluşturduğu deliği anlattım. Çalışmamı hazırlamam 8 ay sürdü. Bu defile bize çok tecrübe kattı. Tasarım alanında kendi başarılarımızı görmüş olduk. Bunun ciddi anlamda sektöre nasıl yansıdığını gördük. Profesyonel bir çalışma oldu" şeklinde ifade etti.

Artırılmış gerçeklik defilesi hakkında bilgi veren İKÜ Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri Yazılım Grup Müdürü ve öğretim görevlisi Ahmet Gökhan Uluçay ise hazırlık süreçlerini şöyle aktardı:

"Bu bir "Augmented Reality" yani bir "Artırılmış Gerçeklik" uygulaması. Biz burada dünyada ilk olarak eğer platformunu bu mecraya uyguladık. Sanal bir defile konsepti oluşturduk. Defilede var olan kıyafetleri mankenlerimiz üzerinde görmüş olduğunuz markerlar aracılığıyla insanlara bir uygulama üzerinden sunuyoruz.Projede yaklaşık 40 kişilik bir ekip yer aldı. Bilgi Sistemleri olarak biz onları yönlendirdik. Belli ödevler dahilinde bu uygulamayı geliştirdik. Yaklaşık 2 aylık bir süreç oldu. Projenin 2 ayağı var. Bir tanesi "sanal defile" bir tanesi de "sanal sergi'. "Sanal Sergi" tarafında, gelen kişiler uygulamayı yükledikten sonra ürünlerle ilgili bilgiler ediniyorlar. Ayrıca ürünü üreten öğrencinin konuşmasını dinleyerek bilgileniyorlar bu konuda. "Sanal Defile" tarafında ise var olan videoları yine "Artırılmış Gerçeklik" aracılığıyla tabletleriyle film şeridi gibi izliyorlar. Araştırmalarımıza göre dünyada ilk kez "Sanal Gerçeklik" bir defilede uygulanıyor. "

(FOTOĞRAFLI)

Artırılmış gerçeklik defilesi nefes kesti

Artırılmış gerçeklik defilesi nefes kesti

Artırılmış gerçeklik defilesi nefes kesti

Artırılmış gerçeklik defilesi nefes kesti

DHA