TOKAT'ın Niksar ilçesinde, 55 yaşındaki Salih İpek, eşi ile birlikte 5 kuşaktır aileleri tarafından yapılan ot süpürgeciliğini sürdürüyor.

Niksar ilçesinde evli 2 çocuk babası Salih İpek, eşi 53 yaşındaki Semiha İpek ile birlikte atalarının mesleği süpürgeciliği devam ettiriyor. Kent merkezinde bulunan evlerinin alt katını atölyeye çeviren Salih İpek, süpüngecelik mesleğini 5 kuşaktır devam ettirdiklerini belirtti. Artık bu süpürgelere fazla talep olmadığını söyleyen Salih İpek, "'Biz bu sanatla çocuklarımızı büyüttük. Bu zamana kadar kendimizi geçindirdik. Eskiden haftada 400-500 tane yapıyorduk. Ama şimdi günde 20 tane yapıyoruz. Artık bunlara fazla talep yok. Çırak da bulamıyoruz. Eşimle birlikte yapıyoruz. Çiftçiden süpürge otlarını alıyoruz, desteliyoruz, balya haline getirdikten sonra uçlarını kesip dikiyoruz. Tanesi 8 liradan satıyoruz. Şimdilerde unutulan meslekler arasına girdi'" dedi.

'BİZLER SON NESLİYİZ'

27 yıldır Salih İpek'le evli olan Semiha İpek 2 yıl çıraklık yaptıktan sonra süpürgecilik mesleğine başladığını söyleyerek, "'1992 yılından beri eşimle beraber bu mesleği sürdürüyoruz. İyi kötü yardımcı oluyorum. Ben bazen ev işlerimi ve çocuklarımı çok aksattım. Süpürgecilik mesleği güzeldi eskiden ama şimdi özelliğini yitirdi. Kaybolan meslekler arasına girdi. Bizler de son nesliyiz" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

5 Kuşaktır Ot Süpürgesi Üretiyorlar

5 Kuşaktır Ot Süpürgesi Üretiyorlar

5 Kuşaktır Ot Süpürgesi Üretiyorlar

5 Kuşaktır Ot Süpürgesi Üretiyorlar

DHA